We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Politiekantoor Schoten / Bovenbouw

  • Architects: Bovenbouw
  • Location: Schoten, Belgium
  • Design Team: Dirk Somers, Erik Wieërs, Pieter Eeckeloo, Sarah Poot, Peter Wils, Annelien Grandry and Christophe Van Boxtel
  • Client: Gemeente Schoten, Johan Hoskens
  • Structural Engineer: Arcadis Gedas NV
  • Area: 2480.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

From the architect. The police station designed for the municipality of Schoten is a study in informality and approachability. It begins at the urban design level. Instead of highhandedly appropriating its spot, the police station places itself at the service of public space. The L-shaped building is pushed back to the rearmost edge of the large plot available and helps to define a new square.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

When you enter the building, you walk into a space dominated by two atria, visually linked to each other. One is accesible to the public and contains an open reception desk, the other is in use as a staff canteen. The athmosphere of openness is further enhanced by a footbridge visible to visitors and numerous views through to workplaces.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The choice of materials also helps to create informality. High-grade materials have been avoided, everything has been built from concrete blocks and wood. A saving has also been made on technical installation: the ambient condition indoors are regulated via natural ventilation.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Politiekantoor Schoten / Bovenbouw" 22 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/427634/politiekantoor-schoten-bovenbouw/>