The Cresta / Jonathan Segal FAIA

  • 11 Sep 2013
  • Houses Selected Works
© Matthew Segal

Architects: Jonathan Segal FAIA
Location: La Jolla, , CA, USA
Project Managers: Matthew Segal, Guillermo Tomaszewski
Engineer: DCI Engineers
Area: 5,300 sqm
Photographs: Matthew Segal

© Matthew Segal

From the architect. The Cresta is a 5,300 sq foot single-family residence designed and constructed entirely out of cast in place concrete on a 5,000 sq ft lot in the Lower Hermosa region of La Jolla, CA .  The house’s three stories, one below and two above grade, are accented by floor to ceiling glass and large open expanses to the outdoors.

© Matthew Segal

Beginning as solid form the final product still maintains that form instead through roof planes and vertical walls that create both interior and exterior volumes.  Due to the unordinary small property in an area with typical properties three to four times the size every square foot was important. The exterior room was a key element in  creating a home that otherwise would have felt small feel larger and more private that it is. While this space creates a void the buildings overall form is kept intact.  All four corners remain with walls and roof planes to define the original box of the residence.

© Matthew Segal

Adjacent to the front of the structure a reflecting and swimming pool has been integrated into the overall design of the project for thermal cooling and create the perception of floating.

© Matthew Segal

Due to the large expanses of operable glass, the thermal mass of the concrete, sun shading and the insulating effect of the pool the 6.5kw solar array on the roof accomplishes supplying nearly 100% of the homes required power.

Second Floor Plan
Cite: "The Cresta / Jonathan Segal FAIA" 11 Sep 2013. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=426017>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    i really wanna know how this cantilever part construction way ?!!
    its looks like precast or composite structure !!!
    i mean the upstairs part not the land part coz i know its supported with the side col. its great design i like it so <3

Share your thoughts