ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Bossley Architects
  6. 2007
  7. Glendowie House / Bossley Architects

Glendowie House / Bossley Architects

  • 01:00 - 11 September, 2013
Glendowie House / Bossley Architects
Glendowie House / Bossley Architects, © Simon Devitt
© Simon Devitt

© Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt +16

  • Architects

  • Location

    Glendowie, Auckland, New Zealand
  • Architect in Charge

    Pete Bossley, Andrea Bell, Don McKenzie, Karen Ngan Kee
  • Main Contractor

    Timbertech Construction
  • Structural Engineer

    Brown and Thomson
  • Project Year

    2007
  • Photographs

© Simon Devitt
© Simon Devitt

From the architect. The form of this house has been determined by the constraints of the site. The house is sited in Glendowie between a natural edge created by the steep bush clad cliff that rolls down to Karaka Bay and the sinuous road that the house fronts onto. The kink in the road outside the house is reflected in the boundary and the front yard setback line for the house. In order to maximise the site the house has been built right up to this front yard setback line and also reinforces the kink.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

A dark stained veil of variegated cedar wraps and protects the front of the house from the busy road that it fronts onto. The screen also performs the function of masking the stepped form of the building on the southern elevation, which is the result of the height to boundary constraints.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Two cut-outs or recesses in this kinked frontage allow entry into the building. One recess is for the garage door and other is for the front entry which is tucked away hidden from view behind the screen to allow privacy but also to shelter the entry from the south westerly wind.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Frosted glass provides privacy at the front of the house but still allows western light to penetrate through the building. The shadow of the timber screens frayed edges through the frosted glass provides a beautiful silhouette with the afternoon light.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

An open riser timber and steel stair winds up through a triple height space from the garage level to the main living level and then on up to another two levels. Your view of the stair is filtered through layers of a stainless steel mesh screen hanging from the ceiling between the stairs and a dark stained timber screen.

The lower living level opens out onto a honed concrete terrace area with views of Browns Island and Karaka Bay. 

East Elevation
East Elevation
Cite: "Glendowie House / Bossley Architects" 11 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/425056/glendowie-house-bossley-architect-s/>
Read comments

4 Comments

Gordon Anderson · October 30, 2013

Wonderful, love the facade, some real creativity here

Eric in Colorado · September 11, 2013

WHERE ARE THE FLOOR PLANS ?!?!?!?!?!?

reviewer · September 11, 2013

..first comment here to be honest but for this poor example of so called "contemporary" architecture i have to leave my note.
care about sustainability (no i am not an eco freak) or create at least some exciting sense of space...why has this been published?

Croco Dile · September 11, 2013

In my opinion this facade is diminishing an otherwise good building. What is the purpose of it ?

Joshua Reitz · September 11, 2013 09:50 PM

Agree. The facade looks like a transportation building or something by Morphosis. Too many competing ideas going on out front. Grey couch is nice.

Eric in Colorado · September 11, 2013 08:35 PM

The article says the house is pushed as close as possible to the road. Likely the client wanted SOME privacy, and screening from those horrible power lines. Also, have you never heard of "personal taste"?

···

Comments are closed

Read comments