ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Malaysia
  5. Fabian Tan Architect
  6. 2013
  7. Voila House / Fabian Tan Architect

Voila House / Fabian Tan Architect

  • 01:00 - 6 September, 2013
Voila House / Fabian Tan Architect
© Eiffel Chong
© Eiffel Chong

© Eiffel Chong © Eiffel Chong © Eiffel Chong © Eiffel Chong +30

© Eiffel Chong
© Eiffel Chong

From the architect. The brief was to transform a typical pitched roofed bungalow house into a modern contemporary home. The configuration of the bedrooms upstairs were retained, extended only to make the rooms larger. The major redesign focused on the ground floor with the disassembling of walls into open plan spaces.

© Eiffel Chong
© Eiffel Chong

From the first site visit, the large umbrella trees in the garden left a deep impression. Inspired by this, the design of the family rooms would naturally face this green serene outward view. The common areas extend into the garden, in a U-shape manner; with the private rooms and kitchen placed on the other side of the house.

© Eiffel Chong
© Eiffel Chong

The umbrella trees pleasantly help shade the tropical sunlight into the double volume formal living room. A set of high revolving doors were specifically created, in order to maximise viewing angles. When closed, it provides a secured shaded screen with windows inside for ventilation, making it effectively a cool indoor living room. However, once opened, the room transforms into an unobstructed outdoor space. This circular form allows the flexibility for these swift obscuring of boundaries between the garden and the room.

© Eiffel Chong
© Eiffel Chong

Past the staircase behind the formal living, is the wide open plan informal living, kitchen and dining. These spaces were designed intentionally in a white palette to allow natural light to emanate through the space. At the rear end of the house, an extended dining room provides an element of privacy from the neighbouring house. Also, it offers a longitudinal view towards the garden, trees and the defining circular living room.

Floor Plan
Floor Plan
Cite: "Voila House / Fabian Tan Architect" 06 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/424537/voila-house-fabian-tan-architect/>