Twin extentions of 2 elementay schools in Courbevoie / BP Architectures

@ Kozlowski
@ Kozlowski

Architects: (member of PLAN01)
Location: Courbevoie, France
Contracting Authority: City of Courbevoie
Contracting Companies: CERP, Roger Renard, Lebrun, ALMA
Project Area: 2,200 sqm
Budget: €3.1 Million
Project year: 2009
Photographs: Frédéric Delangle & Kozlowski

@ Frédéric Delangle @ Kozlowski @ Kozlowski @ Kozlowski

A twofold accomplishment!

« Once upon a time, in Courbevoie, in a residential district without any real urban markers, two elementary schools shared the same block and the same playground, though not the same school principal. One school was named “Logie” and the other “Anatole France.” As the need for public space grew, the City of Courbevoie decided it wanted an extension, which it thought would be common to both schools. But the BP Agency, which had been allowed to bid on the project, did not see things quite the same way; instead of the ground plan sketched out by the municipal services, BP proposed not one but two extensions.

Two buildings with the same construction, twin structures arranged perpendicular to each other so that the observer has the strange sensation of seeing the same object from two different angles. An odd feeling.

ground floor plan
ground floor plan

On either side, a deliberately sturdy mineral base to enclose the schoolyard and house the technical premises, servicing areas and bathroom facilities. Above the base, a vibrating, golden metal box housing a floor dedicated to classrooms with a pediment and a library looking out onto the city, turning knowledge and study into figureheads of the school. And in both cases, slanted walls serving as the pupils’ entrance. As a result, the playground area was enlarged and even included a vegetable garden: a solution that made everyone happy!

Our two extensions shimmered. The façades of the metal boxes were covered with anodized clapboard in three 3 colours: champagne, bronze and gold, giving the buildings an attractive, sparkling look. The structure as a whole produced an impression of abstract vitality.

@ Kozlowski
@ Kozlowski

This is therefore the story of a twofold accomplishment – architectural as well as symbolic. These two structures, with their highly contemporary style, recompose the city block, making it more compact and lively. Architecturally: a bland district is turned into a landmark neighborhood. Symbolically: with these twin extensions, BP could have signed an egalitarian manifesto for the France’s elementary schools, which would not surprise anyone familiar with the Agency’s vision.

But the real moral of the story is that one can be outside the competition and still be the winner »

2 buildings instead of one

@ Kozlowski
@ Kozlowski

The City of Courbevoie wanted to extend two distinct elementary schools located on the same block in a residential district of Courbevoie. As the geographical proximity of the two schools seemed unusual to us, we suggested freeing our- selves from the ground plan projected by the City and making each extension a continuation of the existing structures.

Thus, we designed two buildings instead of one, which allowed each one to achieve its own optimum functioning as well as town planning to recompose the city block.

Simple volumes with an identifiable architectural meaning

@ Kozlowski
@ Kozlowski

The project is part of a heterogeneous fabric without any dominant architectural style, which is typical of the outskirts of Paris. We therefore chose to create two 2 extensions instead of one, and to build on 2 streets of a single block, which offered us the chance to create a strong, structuring identifying element by repeating the motif. Our project helps give an “order”, an identifying, recognizable signature, to the district.

Radical architectural language and project economy

The volumes are constituted by a mineral base (tinted self-placing concrete) forming the ground floor and the wall enclosing the playground. The regular vertical piercing and the vertical layout of the concrete punctuate and animate these façades.

@ Kozlowski
@ Kozlowski

The bases support the metallic volumes forming the floor above including the façades giving onto the street which are broadly lighted by a succession of bay windows of varying heights and covered with a 3-tonne grid made of anodized aluminium wall rails (gold, bronze and champagne) that dematerialize the volume as the light changes. The wall rails have a twofold purpose: arranged vertically in an irregular, random pattern, they serve as a canopy while contributing to the aesthetic signature of the project. These volumes stand out slightly from the bases at a slant to form shelters for the pupils’ entrance to the Logie School and the top of the planted square at the corner of rue Armand Silvestre and rue Cayla for the Anatole France School.

The gables of these volumes, which are entirely glassed in, open widely onto the public space. They enhance the flagship element of the whole school: the library, which is naturally located here in each of the extensions.

Cite: "Twin extentions of 2 elementay schools in Courbevoie / BP Architectures" 30 Nov 2009. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=42163>
  • TBX

    I like how the northern addition gives the original buildings more identity. The school now has an eye-catcher which people can use as a reference.

    Also the additions seem to make the site more intimate (and probably safer for the children), creating more privacy on the playground, while still keeping the existing openness.

    The second addition I have my doubts about. Surely it helps to increase the new “look” of the school, but it seems to create a big barrier between the surroundings and the existing, southern school building.

  • Juni

    +1

  • http://yorik.uncreated.net Yorik

    This is not bad at all… I liked much the very straight and rigorous volumetric approach, it allows to bring something new and at the same time recreate an unity. And the lanscaping looks interesting too.

  • zitoon

    not bad at all, very frenchy.

  • windzerg

    I’m wondering what inside looks like.

  • http://www.brgstudio.com enrico

    Very good project. I like the shades of colours of the aluminium rail on the facade. A theme which has been often used in recent architecture, but here has been reinvented in a truly personal and effective way.