We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House in Greenwich / VOLPATOHATZ SA

© Richard Glover
© Richard Glover
  • Architects: VOLPATOHATZ SA
  • Location: Greenwich, Australia
  • Design Team: Marco Volpato, Nicole Hatz, Axel Eichler, Frangiska Skiadas
  • Area: 360.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Richard Glover

© Richard Glover © Richard Glover © Richard Glover © Richard Glover

  • Imaging: Filippo Bolognese
  • Planning Consultant: Kerry Gordon Planning Services, Kerry Gordon
  • Structural Engineer: James Taylor & Associates, James Taylor
  • Hydraulic Engineer: Whipps-Wood Consulting Pty Ltd, Anthony Whipps
  • Geotechnical Engineer: Jeffery and Katauskas Pty Ltd
  • Environmental Scientist: Environmental Investigation Services Pty Ltd
  • Landscape Consultant: Botanica, Narelle Sonter
  • Basix Consultant: BASIX Consulting Services, Andrew Porter
  • Arborist: Redgum Horticultural, Neville Shields
  • Surveyor: Dunlop Thorpe & Co.
  • Construction Certificate: Fitzgerald Building Certifiers, Paul Fitzgerald

From the architect. The client required a new 360m2 residence to replace their existing house from the forties.

© Richard Glover
© Richard Glover

The client lived on the property, therefore orientation and layout of all rooms were to follow a specific site based brief. Maintaining panoramic views of the bay from the upper level living areas and balcony were of upmost importance, the main bedroom was subsequently positioned behind towards the street. A central stair connects the upper living to the ground level family room with access to a large deck and garden.

© Richard Glover
© Richard Glover

The ground level bedrooms were set further back from the boundary to profit from the northerly aspect. The project incorporates advanced systems for efficiency including a bespoke rainwater tank below the deck, solar evacuated tubing panels providing hot water and hydraulic in-slab heating and a landscaped roof above the ground level study.

© Richard Glover
© Richard Glover

The upper level highlight windows allow the northern winter light to warm the interiors. Windows are imported from Switzerland with optimal thermal insulation values.

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"House in Greenwich / VOLPATOHATZ SA" 28 Aug 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/421287/house-in-greenwich-volpatohatz-sa/>