We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Claro House / Juan Carlos Sabbagh

  • Architects: Juan Carlos Sabbagh
  • Location: Hacienda Chicureo, Colina, Santiago de Chile
  • Project Architects: Juan Carlos Sabbagh, Gonzalo Cardemil
  • Project Area: 411.8 m2
  • Project Year: 2009
  • Photography: Francisca Polanco

© Francisca Polanco © Francisca Polanco © Francisca Polanco © Francisca Polanco

  • Structures: INGEVSA (Eduardo Valenzuela)
  • Construction: Alcoy
  • Heating: Nat Clima
  • Electricity: Concha & Gana
  • Lighting: Oriana Ponzini
  • Automation: Home Control S.A.
  • Landscape: Piera Sartori
  • Soil Mechanics: GEOFUN
  • Site Supervision: Ramon Goldsack Y Asociados
  • Plumbing: Jose Giaretti
  • Total Ground Area: 2383 m2
  • Project Year: 2007
  • Materials: Concrete, stone, wood

The project consists of a single family house located in Hacienda de Chicureo, in the district of Colina.

Chicureo is very hot during summer, which is why the starting point of the project was to address the climate issue.

© Francisca Polanco
© Francisca Polanco

This is why the house is designed in a single floor based on courtyards, to protect it with the shadows of the trees, and so that it is close to the soil moisture. We also use stone walls, which contribute to the protection from high sun exposure from the west with their great mass.

© Francisca Polanco
© Francisca Polanco

Architecturally, the house is built from a series of slabs that form horizontal layers containing planters and the roof. These slabs are perforated or supported on exposed concrete or stone walls.

© Francisca Polanco
© Francisca Polanco

Two of these stone walls break the roof slab and are taller to allow the appearance of the two main interior courtyards of the house that make up the landscape inside, bringing light, sunlight in winter, ventilation in summer, and also give form to the interior program.

Diagram
Diagram

In this way, the house is divided into two areas, the more public and service area (such as living room, dining room, kitchen) and the private area (bedrooms and family room).

© Francisca Polanco
© Francisca Polanco

To the east are the bedrooms with views of the mountains and the morning sun. To the north, the main living room and dining areas are protected by a large covered terrace, and face the golf course. On both facades, an overhang protects from rain and sun.

© Francisca Polanco
© Francisca Polanco

To the west, we intended to protect from the sun and to blend with the environment. Thus, the facade is more opaque, made up from a great stone wall that is interrupted intermittently in the manner of the 'pircas', typical of the surrounding fields.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Claro House / Juan Carlos Sabbagh" [Casa Claro / Juan Carlos Sabbagh] 25 Aug 2013. ArchDaily. (Trans. Lorena Quintana) Accesed . <http://www.archdaily.com/419347/claro-house-juan-carlos-sabbagh/>