Sandhill / Max Pritchard Architect

© Sam Noonan

Architects: Max Pritchard Architect
Location: , MS, USA
Builder: Holdfast Constructions
Area: 185 sqm
Year: 2008
Photographs: Sam Noonan

From the architect. A well vegetated sandhill with coastal views to the north, required a solution that minimised site disturbance and maximised views of the bush and sea, and provided a relaxed holiday atmosphere.

Relationship of Form to Site

The concept of 3 distinct pavilions linked by an open, covered stepped walkway satisfied the above criteria. The multiple pavilion concept also provides privacy, whilst allowing economical open, light framed pavilions.

© Sam Noonan

Functional Performance

The clients, with five children, are able to share the house with friends for extended periods and report how well the unique concept works.  There is no oven or hot plate, the kitchen is a high bench, with refrigerator under and a concealed sink.  The island bench becomes the focus for all to participate in food preparation, before firing the outdoor barbeque.

© Sam Noonan

Sustainability

·  Solar hot water

·  No artificial cooling, relying on cross ventilation and encouraging the use of outdoors.  The clients report how well the concept works with occupants being able to move around to find comfortable conditions during the hottest summer days.

© Sam Noonan

·  Double glazed timber windows to living area.

·  Efficient combustion heater.

Summary

A unique concept, maximising the use of outdoors, with interest and variety in the design providing both stimulation, comfort and privacy yet “togetherness” in a beautiful setting, the antithesis of the “look at me” approach to architecture.

Floor Plan
Cite: "Sandhill / Max Pritchard Architect" 26 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=418829>

Share your thoughts