Bass Ensemble / Hyla Architects

  • 25 Aug 2013
  • Houses Selected Works
© Derek Swalwell

Architects: Hyla Architects
Location: ,
Main Contractor: 21 Construction Engineering Pte Ltd
Structural Engineer: KKC Consultancy Services
Area: 377.39 sqm
Year: 2009
Photographs: Derek Swalwell

© Derek Swalwell

From the architect. Our first project at Sentosa Cove, this bungalow presents a simple and subtle statement along Cove Way. Hidden behind a bamboo planting screen, the 1st storey is transparent – privacy being provided by a series of horizontal timber blinds.

© Derek Swalwell

These complement the oxidized brass roof that folds to become the front facade and also the canopy and carporch in one dynamic sweep. The living, dining and dry kitchen open across a covered timber terrace and an infinity lap pool. This maximises the entertainment possibilities at the 1st storey for our client.

© Derek Swalwell

The pool deck then cascades to a lower terrace level, before connecting to the seawall with it’s future yacht mooring on the water. A unique stair structure clad in timber connects the 3 levels.

© Derek Swalwell

The master bathroom utilises a barrel vaulted roof space and an oval skylight to create an interplay of light & shade. At the attic, the guest bathroom is seen as an extension of a luxe spa bath opening out onto a pebble garden on the roof terrace.

First Floor Plan
Cite: "Bass Ensemble / Hyla Architects" 25 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=417138>