Cube House / Plasma Studio

  • 11 Aug 2013
  • Featured Houses Selected Works
© Cristobal Palma

Architects: Plasma Studio
Location: 39030 , South Tyrol, Italy
Architect In Charge: Eva Castro, Holger Kehne, Ulla Hell
Collaborators: Angelika Mair, David Preindl, Daniela Walder
Structural Engineering: Ingenieurgemeinschaft Team 4
Service Engineering: Ekon Bruneck
Area: 220.0 sqm
Year: 2008
Photographs: Cristobal Palma

© Cristobal Palma

From the architect. The major constraints of this project, its steep site, compressed between existing buildings and very limited allowance of development volume have shaped the form of this house. It is inserted into the earth with 2 covered parking spaces to the front from where a small stair case leads up to the main living zones in the first floor and further to the bedrooms in the second floor.

© Cristobal Palma

Compact circulation

Because of the limited available floor area the staircase and circulation had to be designed in a very space saving way – this lead to the continuous organization in the first floor: The single functions cooking/ eating and living are positioned around the circulation core in order to give connectivity and privacy at the same time to the single activities- the staircase and built in furniture piece which is storage, oven and services cavity at the same time divides and connects as a short cut at the same time. In the second floor the single sleeping rooms are connected to each other in the shortest possible way.

© Cristobal Palma

View and Shelter

Given prominent location of the site directed towards the South and the dolomites we opened the façade as much as possible in order to widen up the tights interiors – on both main floors ample balconies and terraces double the available floor area and offer great places to play for the kids and rest for the parents. In order to provide shelter from the views of the passing- by road a layer of wooden sticks was wrapped around the big openings directed to the South – depending on the varying size of the openings they provide different degrees of shelter and intimacy.

Diagram
Cite: "Cube House / Plasma Studio" 11 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 21 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=412621>

5 comments

Share your thoughts