ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Religious Architecture
  4. United States
  5. Aidlin Darling Design
  6. 2014
  7. Aidlin Darling Design Breaks Ground on Windhover Contemplative Center in Stanford

Aidlin Darling Design Breaks Ground on Windhover Contemplative Center in Stanford

Aidlin Darling Design Breaks Ground on Windhover Contemplative Center in Stanford
Aidlin Darling Design Breaks Ground on Windhover Contemplative Center in Stanford , Courtesy of Aidlin Darling Design
Courtesy of Aidlin Darling Design

San Francisco-based Aidlin Darling Design has broke ground on the Windhover Contemplative Center at Stanford University. Inspired by Nathan Oliveira’s meditative Windhover paintings, the single-story, 4,000 square foot spiritual retreat is intended to provide students, faculty and staff members a quiet place of refuge from the intensity of daily life. 

Floor Plan; Courtesy of Aidlin Darling Design
Floor Plan; Courtesy of Aidlin Darling Design

The Windhover Center is located in front of Roble Hall, adjacent to a natural oak grove. The extended progression to the building’s entry through a long, private garden sheltered from its surroundings by a line of tall bamboo, will allow visitors to shed the outside world before entering.

Courtesy of Aidlin Darling Design
Courtesy of Aidlin Darling Design

The Center will include three rooms featuring five large paintings by the late artist Nathan Oliveira. Within, the space opens fully to the oak glade beyond, while louvered skylights wash the 15 to 30 foot-long paintings with natural light, unifying art, architecture, and landscape. Thick rammed earth walls and wood surfaces will further heighten the visitor’s sensory experience acoustically, tactilely, olfactory, as well as visually.

Courtesy of Aidlin Darling Design
Courtesy of Aidlin Darling Design

Benches and cushions will be strategically placed to allow members of the Stanford Community to quietly view the paintings inside, as well as the oak grove and the Papua New Guinea Sculpture Garden outside. The building, enclosed in glass, will allow viewing of the Oliveira paintings from the exterior as well as from within, at all hours of the day and night.

Courtesy of Aidlin Darling Design
Courtesy of Aidlin Darling Design

Water, in conjunction with landscape, will be used throughout as an aid for meditation; fountains within the main gallery and the courtyard will provide ambient sound, while a still reflecting pool and garden to the south reflects the surrounding trees. The Center is being designed in conjunction with Andrea Cochran Landscape Architecture.

The project is slated for completion by Spring 2014.

  • Architects

  • Architect

    Aidlin Darling Design
  • Design Team

    Joshua Aidlin (Principal in Charge), David Darling (Principal), Roslyn Cole (Project Manager), Kent Chiang (Senior Designer), Melinda Turner (Designer)
  • Landscape Architect

    Andrea Cochran Landscape Architecture
  • Structural Engineer

    Rutherford & Chekene
  • Civil Engineer

    BKF Engineers
  • Lighting Designer

    Auerbach Glasow French
  • Acoustical Consultant

    Charles Salter Associates
  • Daylighting and MEP Schematic Narrative Consultants

    Loisos + Ubbelohde
  • Area

    4000.0 ft2
  • Project Year

    2014
Cite: Karissa Rosenfield. "Aidlin Darling Design Breaks Ground on Windhover Contemplative Center in Stanford " 04 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/411379/aidlin-darling-design-breaks-ground-on-windhover-contemplative-center-in-stanford/>
Read comments

1 Comments

Poulin Giroux Alexandre · August 05, 2013

The building does not stimulate our desire to contemplate.
It is also cold and boring.

···

Comments are closed

Read comments