House in San Prudencio Norte / Patxi Cortazar

  • 05 Aug 2013
  • Houses Selected Works
© César San Millán

Architects: Patxi Cortazar
Location: Victoria-Gasteiz,
Technical Architect: José Ramón Hurtado
Client: Private
Project Area: 450 sqm
Project Year: 2012
Photographs: César San Millán

© César San Millán

From the architect. The project is a single family house designed primarily on ground floor, with the first floor only for a small studio in the double height  of the living room, and a guest room with bath.

Site Plan

The plot has a sloping ground in the north-south direction, so the building is located to the north of the plot, freeing up as much space as possible towards the south.

© César San Millán

The project reflects a fragmented architecture in a composition of several volumes, with flat or inclined roofs, depending on their orientation and the areas they cover.

© César San Millán

The elevator, attached to the chimneys, formalizes the tallest and most slender volume due to its functional requirements, which is emphasized by fitting the rest of the volumes around it.

East Elevation

The building is clad in white limestone and black zinc in the inclined volumes.

© César San Millán

The orientation of daytime spaces is to the south, and nocturnal spaces are oriented to the north and east.

© César San Millán

The building has been designed with eco-design criteria. We evaluated environmental aspects and defined actions to achieve the objectives, later verifying their compliance.

© César San Millán

The building’s HVAC system is designed through a geothermal heat pump with underfloor heating and cooling. Mechanical ventilation is available with heat recovery. Openings have sun screens, with different characteristics according to their orientation. The materials used have certificates of sustainability, and most of them are recyclable.

Cite: "House in San Prudencio Norte / Patxi Cortazar" 05 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 23 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=410471>

Share your thoughts