We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Seville University Residence Hall / Donaire Arquitectos + SSW Arquitectos

  • Architects: Donaire Arquitectos, SSW Arquitectos
  • Location: Calle Flor de Azalea, 41020 Seville, Sevilla, Spain
  • Architect In Charge: Juan Pedro Donaire Barbero, Miguel Ángel de la Cova Morillo Velarde, Javier Arroyo Yanes
  • Design Team: Ignacio Núñez Bootello, Jesús Núñez Bootello, Delia Pacheco Donaire, José Francisco García Gutiérrez, Hilario José García González, Oscar Manuel Ortega Pacheco, Pablo Baruc García Gómez
  • Area: 1864.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Fernando Alda 

© Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda 

  • Engineer: Gonzalo Rodríguez Salaignac
  • Graphics: Juan Francisco Garrido Rite
  • Model: Adrian Vázquez
© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

From the architect. The project is located in the east of Seville (Spain) in a new development area of the city. The program comprises 32 affordable housing and a services area for its users. The point of the project is the relationship with the surrounding green areas in two of its four boundaries.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The project is organized in parallel strips which relate the required different uses: housing, recreation area, common services and parking.

The accommodations, solved as three story building, are located in one edge of the plot and visually connected with the larger scale park.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The common services strip is a single ground level lying centered on the plot. It separates car parking from other uses.

The security enclosure required is determinant in the development of the project. So ‘the wall’ becomes the discourse to generate all spaces. Its folds create the access to the plot, its openings induce a relationship with adjacent green areas...

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The main strip, dedicated to Common Services, is solved with a roof resting on ‘the wall’, glass enclosures to recreation area and colored panels to the car park.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The accommodation strip ‘looks’ into the courtyard, facing south. The accesses take place through galleries. It makes possible optimization of circulation with only one vertical core, complying at the same time with evacuation path of egress required by fire codes.

The south facing lends the building the greatest use natural lighting.

Cantilever and micro-perforated fabric sliding panels are used as passive measures to control solar radiation and minimize energy consumption.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

In order to an efficient construction only one type of accommodation is designed in the project, except those adapted for disabled access. Regarding this, floor plans are very flexible with the purpose of accommodate the variety of users. The size of the rooms allows different possibilities to arrange the furniture and so their use. Each unit expands to the gallery as a space of interaction with neighbors.

Each two accommodations, systems are concentrated on a single vertical shaft, minimizing length and also being accessible from the gallery in every story.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Seville University Residence Hall / Donaire Arquitectos + SSW Arquitectos" 01 Aug 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/409215/seville-university-residence-hall-donaire-arquitectos-ssw-arquitectos/>