We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

The Velvet State / Shjworks Architectural

  • Architects: Shjworks Architectural
  • Location: Darupvej 19, 4000 Roskilde, Dinamarca
  • Architect In Charge: Simon Hjermind Jensen
  • Design Team: Christian Bøcker Sørensen
  • Photographs: Simon Hjermind Jensen, Christian Böcker Sörensen, Lasse Ryberg

© Simon Hjermind Jensen © Christian Böcker Sörensen © Lasse Ryberg © Lasse Ryberg

© Lasse Ryberg
© Lasse Ryberg

From the architect. The Velvet State came up as an ambition to combine performance and architecture in a project at the Roskilde Festival 2013.

© Christian Böcker Sörensen
© Christian Böcker Sörensen

The core of the project emerged via an ongoing dialogue between the performers and the architects, adopting and merging the two disciplines into one universe.

© Simon Hjermind Jensen
© Simon Hjermind Jensen

Simon Hjermind Jensen from SHJWORKS (DK) was the architect behind the concept and the design of the building. The performance part was developed in a dialogue between Fiction Pimps (DK) and Collective Unconscious (UK), and directed by Inga Gerner Nielsen.

© Simon Hjermind Jensen
© Simon Hjermind Jensen

The performance explored the idea of ​​a sensuous society - a possible society where the sensual and poetic perception of the world is at the center.

© Christian Böcker Sörensen
© Christian Böcker Sörensen

The physical structure covered an area of 794 square meters with the highest point of 7 meters. It consisted of seven parts, which together created one united structure that framed the performance and together with it formed a parallel universe.

© Simon Hjermind Jensen
© Simon Hjermind Jensen

The seven parts of the structure were The Ring, The Stage, The Ridge, The Reactor, The Barn, The Dressing Room and The Courtyard. All parts were built in shells of plywood assembled with bolts and “sewings” in polycarbonate. Each part was designed over the same catenary curve as the section itself. And each part consisted of a sequence of sections which were variations of this one curve. In this way every part became individual with its own appearance and spatial qualities, and at the same time it was part of a greater whole.

© Christian Böcker Sörensen
© Christian Böcker Sörensen

The plywood shells acted both as façade and as support for the structure. 12, 9, 6 and 4 mm thick plywood was used. The thick plywood was placed in the bottom and the thin in the top. Each plywood shell was bent into a singular curve and all together these curves created the structural support for the whole project. The shells were fastened to a leveled base which was attached to the ground with one meter long earth spikes.

© Christian Böcker Sörensen
© Christian Böcker Sörensen

Part of the architectural unfolding was to investigate how variations of the same curve could create a rich spatial appearance. Also the unfolding tested the structural concept and assemble methods in a large scale.

© Christian Böcker Sörensen
© Christian Böcker Sörensen

The performance acts took departure in rituals and in anthropologist Arnold Van Gennep´s concept of liminality. This liminality was incorporated in the physical structure. The courtyard and thereby the inside of the structure was only accessible via three spaces. These spaces acted as thresholds and liminal spaces towards the performance.  Inside the structure in the sensuous society was formed by 10 archetypes: The Bewinged, The Alchymist, The Dictator, The Killer, The Pink Narcissus, The Fetichist, The Critic, The Idealist, The Voyeur and The Creature. The society was also inhabited by maintainers that maintained the archetypes and engaged the festival participants with the archetypes.

© Simon Hjermind Jensen
© Simon Hjermind Jensen

The stage was unconventional in the festival setting. The floor was only 30 cm tall and the stage was accessible from both sides. The guest performers at the stage could therefore easily manoeuvre towards the festival or towards the sensuous society.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"The Velvet State / Shjworks Architectural " 30 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/406890/the-velvet-state-shjworks-architectural/>