We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Fitzroy North Residence / Chan Architecture

  • Architects: Chan Architecture
  • Location: Melbourne, Australia
  • Project Team: Anthony Chan, Miriam Harris, Mei Yang, Michelle Ng
  • Builder: Whelan Master Builders
  • Structural Engineer: Jonicha Consulting Engineers
  • Building Surveyor: Wilsmore Nelson Group
  • Energy Rater: Green Doors
  • Land Surveyor: Aline Surveying
  • Geotechnical Engineer: Apex Geotechnical
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Brendan Finn, Mark Fergus

© Mark Fergus © Mark Fergus © Mark Fergus © Brendan Finn

© Mark Fergus
© Mark Fergus

From the architect. This project involved renovating an existing single fronted Edwardian home and adding a rear and first floor extension on a tight site in the inner city suburb of Fitzroy North, Melbourne. There were numerous site constraints, including strict heritage controls, existing neighbouring walls on boundary, difficult soil conditions, tight access, large neighbouring trees and a small west facing block. The response was to create an extension that addressed all these site issues, created light filled, livable spaces whilst still making a statement from the exterior.

© Brendan Finn
© Brendan Finn

The first floor extension is clad in horizontal spotted gum battens that conceal the timber slotted panel that slides across the first floor window to provide shade in the afternoon. They also provide a visual connection to the timber deck on the ground. The black steel frame on three sides provides shade and provides articulation and depth to the rear facade. The single angular wall to the left makes the form allows for natural light into the neighbouring courtyard as well as make the rear form more dynamic.

© Mark Fergus
© Mark Fergus

The materials that were chosen for this building were selected for their texture, warmth, quality and honesty, which we found was most suitable for the surrounding context. The rear street context consisted of a mix and match of face brickwork, paling fences, corrugated iron behind a streetscape of established street trees and timber paling fences. The response was to make reference to all these materials, but in a carefully considered combination with a strong emphasis on detailing.

First Floor Plan
First Floor Plan
Cite:"Fitzroy North Residence / Chan Architecture" 27 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/406704/fitzroy-north-residence-chan-architecture/>