Suzhou Creek Boutique Hotel / DAtrans Architecture Office

© Geng Tao

Architects: DAtrans Architecture Office
Location: ,
Architects: Chen Xudong, Yan Mengfei, Chen Yang, Wen Yifeng
Area: 500 sqm
Year: 2010
Photographs: Geng Tao

Client: Chunming Creative Industry Park, Shanghai
Interior Architects: Ding Yi, Lorenz Helbling, Shi Yong, Zhou Tiehai

From the architect. The small-scale Suzhou Creek Boutique Hotel is situated within Shanghai’s M50 Art District, next to Suzhou Creek and overlooking the railway station. Originally built in 1938 as dormitories for a wool factory, the building now has three functions. The aim of the renovation is to build a tiny boutique hotel with contemporary art characteristics. The first floor will comprise a dining room, the second floor will have an office space and the third floor and top floor will house the guest rooms.

© Geng Tao

Our design concept is to create a vantage point within the crowded high-density city centre area, making the best possible use of the precious resource of the waterfront view and creating a wide open view of the recreation area. In order to focus on this central concept, we have taken down the original three storey brick wall and timber roof and then reinforce the foundations with a concrete framework structure, lastly, building a new steel structure. The three newly-built storeys have an asymmetric sloping roof and are separated into three units comprising a bedroom and lounge complex, with a shared kitchen and canteen feature for self-catering. These relatively independent hotel units will include interior designs by different contemporary artists, and the continuity of the waterfront platform will link them together from the outside.

Section

To complete the outer appearance of the buildings is an effect of material stratification. The entire facade, the division of the retained sections of the first and second storey will use a brick veneer and the newly-built third and top storeys and the staircase will be painted light-grey. The sun-shades, brick veneer and the paint’s connecting line, roof cornice follows the use of clean-lines and lightweight metal materials make the renovated building into a patchwork reflecting the contemporary city.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Suzhou Creek Boutique Hotel / DAtrans Architecture Office" 27 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 02 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=406301>

1 comment

Share your thoughts