ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Tennent + Brown Architects
  6. 2012
  7. Cook Strait House / Tennent + Brown Architects

Cook Strait House / Tennent + Brown Architects

  • 01:00 - 2 August, 2013
Cook Strait House / Tennent + Brown Architects
Cook Strait House / Tennent + Brown Architects, © Paul McCredie
© Paul McCredie

© Paul McCredie © Paul McCredie © Paul McCredie © Paul McCredie +14

  • Architects

  • Location

    Island Bay, New Zealand
  • Project team

    Hugh Tennent, Sharon Jansen, Brenda Solon, Nick Ray
  • Engineer

    Dunning Thornton Consultants – Alastair Cattanach, Linda Chan
  • Consultants

    Wraight + Associates Landscape Architects
  • Builder

    Ash Sparks Ltd. Builders – Ash Sparks, John Busby
  • Area

    401.0 sqm
  • Project Year

    2012
© Paul McCredie
© Paul McCredie

From the architect. The site sits on the edge of a 45m cliff facing south over Taputeranga Island in Island Bay, with magnificent views of the harbour entrance, Cook Strait and the South Island Kaikouras. Most of the site is a cliff face and afforded only a small area of buildable land at the top. The clients desired a large family home that responded to the dramatic views, that was spacious, low maintenance and able to accommodate their large collection of NZ paintings and ceramics. The exposed location and Wellingtons climate had the clients seeking a warm well lit house, with the ability for the client to be able to sit in the sun at different hours of the day.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

The building form was inspired by the cliff top maritime location; a composition of angular blocks with a channel cut through allowing light and views to penetrate the two storey volume, in the manner of a lantern and inspired by channels in coastal rocks below the site. At night the void lights up as a light tower at the top of the cliff.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

Zinc was selected as cladding for its low maintenance, durability and weathertightness in the face of extreme salt laden winds from the south. The interior joinery was seen as driftwood elements captured within the spaces. The carpet colour reflects the colour of the vegetation on the island and the tiles the colours found in the seaweed on the shore overlooked by the house.

First Floor Plan
First Floor Plan
Cite: "Cook Strait House / Tennent + Brown Architects" 02 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/405400/cook-strait-house-tennent-brown-architects/>
Read comments