We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House H / Smartvoll Architekten ZT KG

Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG
Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG
  • Architects: Smartvoll Architekten ZT KG
  • Location: Hallwang, Salzburg - Austria
  • Area: 170.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG

Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG

Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG
Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG

From the architect. We do not simply plan buildings. We think about how a house reacts to its surrounding, and the surrounding to the house. Interior life is as important as the environment. We set our hands on every detail from planning to realization.

House H is all through smartvoll: not only the building itself was designed by us but also the details of the inside space. Natural light in all rooms, fluent room transitions, the entanglement of bathroom and sleeping-area, staged outlooks at nature, a floating carportroof - these characteristics distinguish this project and make it smartvoll.

Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG
Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG

Playing with contrasts

Embedding the abundance of the surrounding landscape and the client’s wish for purism: paradoxically the answer was to find in a nearly artificial architecture and interior design. It reinforces nature even more through anorganic shapes and a minimum use of color. From the inside the carportroof seems like a frame, catching the powerful scenery outside.

Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG
Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG

Saddle roof reloaded

The local authorities demanded a saddle roof - which didn’t take us aback. We stowed the traditional form with new functions. Thus, the saddle roof is not only a roof, it is also a carport, the passage to an old existing pavilion and a pillar-free comfort zone on the inside with a big living, dining and kitchen area.

Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG
Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG

Old and young: together and on their own

Organizing a connection between the old and the new house and enabling a side-by-side family living, was also part of our request. The new house is now accessible through the entry of the property and the old house can be reached through a staircase right behind the new construction.

Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG
Courtesy of Smartvoll Architekten ZT KG

Landscape, design and architecture: House H brings together what belongs together.

„I’ve been working together with smartvoll in the course of different projects for several years. All projects have been realized very professionally, committed and on time. The architectural implementation is not only creative but also meets to the client’s wishes and requirements! We are looking forward to realizing more interesting projects with smartvoll and wish the team further success!“ Client.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"House H / Smartvoll Architekten ZT KG " 22 Jul 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/403651/house-h-smartvoll-architekten-zt-kg/>