0710 Duplex PZG / n232 Arquitectura

  • 22 Jul 2013
  • Interiors Residential Selected Works
Courtesy of

Architects: n232 Arquitectura
Location: , La Rioja, Spain
Project Architects: Victor Garcia, Martin Sáez
Engineer: Riojaproject
Area: 159.56 sqm
Year: 2013
Photographs: Cortesia de n232 Arquitectura

Courtesy of n232 Arquitectura

From the architect. This duplex penthouse is inside a new building located in Arnedo, Spain. The original plan of the dwelling did not comply with the client expectations and the lifestyle of a young couple. After an intensive research and several meetings, the resolution of the architectural challenge was well enough reached.

Courtesy of n232 Arquitectura

The spatial solution is not conventional, due to the flip of the floor use found in a traditional duplex. The main access and social area are in the upper level, while the bedrooms and more private zone are in the lower one. Turning upside down the levels not only modifies the use of them, but also changes completely the configuration of the space of each one.

Courtesy of n232 Arquitectura

The main access level is where the social life expands. This space adapts seamlessly providing an open concept living room and unifying it with a large wooden deck terrace. A number of elements in this floor are used to give character, while they organize space through its functions: the stairwell divides the kitchen from the living and dining area; a column covered with mirrors gives back polyhedral vision of the place; and finally the black background cupboard that provides different use depending of the space -library, multimedia shelves, wardrobe, electrical cabinet, main door, toilet door, chalkboard-.

Courtesy of n232 Arquitectura

The lower floor, however, is more protected. A wooden box gives privacy and access to each bedroom and links the two floors with a common space. In this way, this box acts as a heart of the home, a transition zone from public to private, and giving warmth and allowing the transit among the rooms.

Courtesy of n232 Arquitectura

The master bedroom functions as a micro apartment, with its own access hall, a resting area, a dressing room, a place for sleeping and watching TV, a balcony and a bathroom generously sized. In contrast with the upper level, the lower one offers an intimate and secluded mood.

Courtesy of n232 Arquitectura

Thus, the architectural solution offers its inhabitants a set of contrasts, and in its core, a wooden heart that ties everything together.

Upper Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "0710 Duplex PZG / n232 Arquitectura" 22 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=403094>

1 comment

Share your thoughts