House in Chayagasaka / Tetsuo Kondo Architects

  • 18 Jul 2013
  • Houses Selected Works
© Iwan Baan

Architects: Tetsuo Kondo Architects
Location: ,
Structural Engineer: Konishi Structural Engineers
Area: 97 sqm
Year: 2012
Photographs: Iwan Baan, Ken’ichi Suzuki

© Ken’ichi Suzuki

From the architect. This is a private residential house for a family of four in Nagoya – a young couple and their two small children. The site is located close to a new metro station, in an area that is developing rapidly. As both of the parents work, they wanted to have as much common areas as possible, in order to spend more time together as a family. So I decided to build a one-room house, with a lot of subtle balance between connected and separated area.

© Ken’ichi Suzuki

In this project, I tried to achieve architecture that welcomes a large variety of things, in a state where all the parts are mutually interrelated.This architecture is not one dominated by a strong system or built in a well-ordered manner, but rather one that incorporates various meanings and it seems difficult to understand why it was made that way. When making a house for a young family with children that will soon grow up, and the developing area around the house will change fast, it seems to make sense to design a house with very open architecture, one with balance that can accept diversity.

© Iwan Baan

I designed a strange shaped one-room house by placing ordinary room-size boxes of variable shapes. I tried to deal at the same time with components which might normally not be directly related, such as widths, heights, structures, brightness, functions, shape, circulations, terrace etc. The relationships between these things are very complex, and if one part would be changed, it would influence the whole building. However, from the perspective of a whole, it can be absorbed.

© Iwan Baan

I think this type of architecture can achieve a new kind of residential comfort, by mixing various things including the present and the future course of life, as well as the history and culture of the location.

© Ken’ichi Suzuki

It manages to maintain the diversity of a certain state of equilibrium with order. The order should not constrain the system, but it should rather loosely define its relationship. I aimed to create an architecture in such a soft order.

Floor Plan
Cite: "House in Chayagasaka / Tetsuo Kondo Architects" 18 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 21 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=402437>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Nice and clean project, i like it. But i wonder what happened if that child from picture number 2 falls down from the upper floor with that handrail ?
    Intentionally or recklessly ?

    • Thumb up Thumb down 0

      Exactly, my first thought as well. The lack of hand rail safety with small children in the house is very disturbing.

  2. Thumb up Thumb down 0

    i really liked the interior space, light and dynamism but i’ve got 2 observations: 1)what happens with the master bedroom’s privacy? (street and living room) and 2)isn’t the bathroom quite away from the master bedroom? probably it’s a cultural issue, i’d be glad to read opinions.

  3. Thumb up Thumb down 0

    It’s a bit confusing, having images with two different furniture-arrangements in the set.

  4. Thumb up Thumb down 0

    Yup, a lot of cultural differences. Japanese kids somehow understand that if they fall off the edge it will hurt. They govern themselves accordingly. J-kids walk to school with their friends as well. Not driven by their parents.

    OMG walk down the hall to a shared toilet! The horror!

Share your thoughts