ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. BARK Design Architects
  6. 2009
  7. Marcus Beach House / BARK Design Architects

Marcus Beach House / BARK Design Architects

  • 01:00 - 13 November, 2009
Marcus Beach House / BARK Design Architects
Marcus Beach House / BARK Design Architects, © Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

© Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones +19

From the architect. The Marcus Beach house celebrates a natural, coastal setting providing its occupants with an inextricable relationship to the landscape and sensitive surrounding environment. The dwelling explores lightness, filtering natural breezes, layers of transparency and integrating indoor / outdoor spaces within dynamic patterns of light and shadow, being a simple frame to enable a contemporary sustainable lifestyle to unfold.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Whilst feeling like a ‘beach house’ sited 250 meters away from Marcus Beach, the basic ‘pavilion’ plan was sketched out in the sand during an early site visit: a simple diagram of two pavilions placed either side of a venerable 100 year old Moreton Bay Ash that takes centre stage to the scale, proportions and life of the house around it. The pavilions sit lightly on the site and are linked by a transparent bridge in an arrangement that opens all the spaces to the light, breeze and garden views of the north. The garden is protected by a perimeter wall wrapped in endemic vines providing an acoustic ‘green’ buffer to a nearby busy road.

On approach from the street, the sloping terrain naturally guides an axial timber boardwalk under a simple timber pergola structure arriving in the courtyard opposite the Moreton Bay Ash. The main pavilion to the west accommodates living spaces focused around a double height deck space overlooking the swimming pool and northern garden. The Master Bedroom suite is accessed via a polycarbonate clad stair tower that is by day a contemplative space and by night, a lantern. The Moreton Bay Ash casts shadows onto the polycarbonate further animating the edges of the courtyard and bringing the landscape inside the house. The recent additions of a study ‘pop out,’ enclosed passage link below the bridge, Laundry and Powder room further animate the edges of the courtyard space whilst responding to the needs of its new occupants.

The house is open and light and possesses simple sustainable design principles to passively defend the occupants from the elements. Windows and doors are strategically positioned to capture the prevailing breezes whilst roof overhangs are generous protecting the house from direct summer sunlight. Air conditioning has not been installed in the Marcus Beach House nor is it desired. Artificial lighting is kept to a minimum due to the generous amount and position of glazing, particularly facing north. The roof over the Master Bedroom pavilion rises to the north providing a band of high level, operable, clerestory glazing capturing daylight and allowing any warm air to escape, setting up an effective ‘stack effect’ natural cooling process.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The connection between the deck and living spaces is dynamic and direct. As the heart of the house, the covered double height outdoor room is actively used all year round as dappled sunlight is filtered through a timber batten screen hung below the roof structure. Indoor and outdoor realms are connected through an interlocking series of alcoves and nooks like a low edge deck seat and reading nook pop-out located off the stair landing. The courtyard and Moreton Bay Ash are a focal point in which almost all rooms within the dwelling enjoy a connection.

Cite: "Marcus Beach House / BARK Design Architects" 13 Nov 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/39974/marcus-beach-house-bark-design-architects/>
Read comments

32 Comments

Dekor Guru · June 20, 2012

Marcus Beach House by BARK Design Architects http://t.co/BxxhGJSF #beach #house #natural #landscape #design

Claudia Totir · June 04, 2012

Marcus Beach House / BARK Design Architects | ArchDaily http://t.co/hOylg4Io via @archdaily

Aman Playboy · March 05, 2012

Marcus Beach House / BARK Design Architects | ArchDaily http://t.co/2KSsB8Sr via @archdaily

artjjung · January 27, 2011

Marcus Beach House / BARK Design Architects | ArchDaily http://t.co/AV9yQza via @archdaily

Chung, Jooyoung ??? · December 04, 2010

?? ?? ??? ?? ?? ? 1? Marcus Beach House / BARK Design Architects | ArchDaily http://t.co/vsh0r8s via @archdaily

Nairo Neto · September 17, 2010
Olivier D'Escoffier · August 20, 2010
Antoine Chin · July 27, 2010

Marcus Beach House http://bit.ly/cLKT1U Enjoy it ! Imagine, Dream, Create.

Silk vest · June 30, 2010

rofl bob!

brb001 · June 30, 2010

Nice. I love how Bark encourages personal attacks by calling someone an "imbercile."

If childish and offensive remarks are to be moderated then maybe ArchDaily should begin by not publishing the work of childish and offensive architects like Bark.

ArchDaily · June 30, 2010 02:39 AM

There is nothing to say that this was actually a comment left by bark. If ArchDaily did their research before approving controversial comments, then we could be sure that the person who's commenting is actually who they say they are.

For instance, does this comment mean I am ArchDaily?

Apart from this. Read my original comment. If you're going to make negative comments, back them up with something – research, links, references.

The web is absolutely over immature comments and posters. My original comment stands - I'd expect 99% of the population would die to live somewhere like this. Cut the pretensious intellectual architects' club nonsense.

Robert

Robert · June 30, 2010

Perfect example of why comments should be moderated, Arch Daily.

Please leave your childish and offensive remarks for Facebook people.

I think I'll take Arch Daily off my RSS and unsubscribe if this is the level of debate.

Thank you.

pino grigio · June 29, 2010

you've gone off half-cocked design hunter

Robert · June 29, 2010

Wow. There are some very scathing people here. I think it's interesting that not one of you has provided a link to your architectural practice website. If you're going to leave comments bagging someone out, why not put some weight behind it and provide examples to prove your point.

For me, just by looking at the images, it is clear that the home would be an absolute pleasure to live in.

Not everyone wants a ground-breaking architectural statement. Most people just want a nice house that connects with the beautiful Australian landscape - this delivers both.

And, no, I am not an architect, I am a design hunter.

Well done Bark. I hope one day you can design a home for me.

Tiramisu · June 29, 2010 10:22 AM

perhaps you should attempt tracking new game design hunter........

Double Denim · June 29, 2010 10:15 AM

Or design munter...

You're hunting mangy seagulls more like, how about widening the scope on your ol' hunting rifle.

Michael Baugus · December 24, 2009

We stopped using Jalousie windows ages ago but they are perfect here. Marcus Beach House / BARK Design Architects http://bit.ly/7h5CbC

Marco Bejarano · December 10, 2009

@: "Marcus Beach House / BARK Design Architects | ArchDaily"( http://twitthis.com/63nxqx )

Robert Hadley · December 03, 2009

A great piece of design. As is my house which Bark Design are just completing

http://hadleyfun-malenyhouse.b...

Take a look at my photographic diary

pufftank · January 13, 2010 03:48 AM

zzzzzzz.....

loosman · November 26, 2009

i agree with the food critics - this house reveals a lack of restraint and discipline. All this talk of light footprints and sensitivity blah blah is cliche - this mess is an insult to the purity and beauty of the natural setting, and specifically the 100 year old Moreton Bay Ash....

TJ · November 23, 2009

would love to see some bldgs made by the esteemed food critics who cruz this Arch site, one day? No maybe not...
it's a gorgeous beach house with delicate light and footprint

franz · November 23, 2009

Sits very well with it's Place, an early 2000 project, altered, but similar essence to original beach house

tonto · November 23, 2009

no, this isn't good.

murcutt cooked the perfect sausage
lindsay clare reheated it

by the third time you reheat a sausage, it's no longer a sausage.

will · November 22, 2009

Beautiful response where the building and site share an equal footing - its about the experience providing delight

sizaman · November 19, 2009

looks like another burst sausage.

Bark · November 19, 2009 08:43 AM

imbercile - A person whose mental acumen is well below par.

kagayakitecture · November 15, 2009

Wow... I like how everyroom is connected by the inner court.. but I wonder if this design can be implemented in tropical climate's countries such as Brazil, Indonesia, etc??

Rory · November 16, 2009 11:44 AM

I don't see why not. The location of this design is in sub tropical Queensland. Hot humid summers and mild dry winters.

limil · November 15, 2009

great complimenting colors to surrounding context... beautiful!

pathos · November 15, 2009

Masterful use of materials and handling of details. Bravo!

Andrew Geber · November 15, 2009

not on a continental climate :(

Rory · November 15, 2009

I like the new changes!

Heleno Suassuna · November 14, 2009

perfect for a summer house, so nice...greetings from brazil!

Arquipablo · November 14, 2009

great!. The drawing of elevation is very clear.

hill · November 14, 2009

Nothing more than is needed.
Simple, clean, and enticingly beautiful.

bshi · November 14, 2009

fits into context really well
i think its a beautiful solution to this landscape environment
wow
i would love to live in that house for sure

Michael · November 14, 2009

Beautiful local design. Perfect for Queensland.

···

Comments are closed

Read comments