Ascó Visitor Center / [ARQUITECTURIA] Josep Camps + Olga Felip

  • 15 Jul 2013
  • Cultural Featured Selected Works
© Pedro Pegenaute

Architects: Josep Camps + Olga Felip
Location: , Cataluña, Spain
Photographs: Pedro Pegenaute

Collaborators: M. Agudo, A. Horta, I. Solà, J. Farrés, A. Serrats
Technical Architect: PROINTEC
Building Services: PROINTEC
Structures: GMKgrup
Construction: TCSA

In this place, desolate territory, industry and landscape are not related, they are simply juxtaposed. They coexist without tension here, in this place, the boundary condition is felt uncomfortable. There is no shelter, no support between the Ebro river and the topography between the plant and the city.

© Pedro Pegenaute

The need to anchor to this place is strong, and we started to dust the grid on a blank paper, a 42 x 42 abstract square with an unreferenced perimeter. On the square, an orthogonal grid with an interval of rows A A B A A and columns a b a a b a. On the grid, B divides the square into two. Between reception space and exhibition space, B articulates, B is circulation and transition space.

© Pedro Pegenaute

On the grid, a b a a b a modulate and organize programmatic conditions of reception and framing.

Diagram

In between, we show the exhibition content of the grid. In this place it loses purity, and now exudes a sense of belonging. Abstraction and specificity are intertwined, XY are no longer axes but coordinates, two structural directions: east-west, landscape, the Ebro river and the topography, north-south, artifice, industry, and Ascó.

© Pedro Pegenaute

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ascó Visitor Center / [ARQUITECTURIA] Josep Camps + Olga Felip" 15 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 25 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=399290>
  • Pierre

    And people say Gehry is gratuitous…