Economic & Masters Building UNAV / Juan M. Otxotorena

  • 15 Jul 2013
  • Educational Featured Selected Works
© Jose Manuel Cutillas

Architects: Juan M. Otxotorena
Location: Pamplona, Navarre,
Collaborators Architects: Gloria Herrera, Catalina Delgado, Jorge Ortega
Area: 15,529.6 sqm
Year: 2012
Photographs: Jose Manuel Cutillas, Ruben Perez Bescos, Pedro Pegenaute

Project Quantity Surveyors: Isabelino Río, Ignacio Quintana
Construction Quantity Surveyors: Gorka Visiers, Ignacio Quintana, Óscar Lacruz
Structure Engineering: José Ignacio Etayo, arquitecto
Facilities Engineering: AM & asociados, NAVEN Ingenieros, ALS/ architectural lighting solutions

© Jose Manuel Cutillas

The new building is the definite headquarters of the Faculty of Economy and Business; it has a large provision of classrooms and rooms available for the increase in the teaching possibilities of the University, adapted to its evolution. It is located in the Pamplona campus and it is next to the current Law building, with which it is connected by means of different accesses in the East and South façades.

Elevation

The close relationship between both is contemplated. Their offers are complemented and they will share students and spaces. In short, the maximum interconnection between both buildings is attempted, which will have a single access from the outside. The new construction appears from the beginning, marked by the new role acquired by the Postgraduate courses (Masters and Doctorate programmes).

© Jose Manuel Cutillas

From the point of view of the shape of the building, we can highlight the desire to respect as much as possible the well-looked after green campus which currently goes down to the river before this building and which it is part, with a special degree of protagonism, of the visual and environmental heritage of the campus.

© Jose Manuel Cutillas

The construction is attached to the Law building, as mentioned, with a similar size and loyal to its essential alignments and the addition of a new common façade. This is justified by the solution offered for access, and acquires outstanding importance in the result given its exceptional length, and as it it’s the one providing the background to the mentioned green campus. It is designed as a façade with a serried structure and rhythmic expression, coherent with its scale. It is made up by a system of vertical concrete elements able to act as a filtering device of space and views, as a parasol for the sections of the elevation framed by their vocation of opening and transparency.

© Jose Manuel Cutillas

The other façades of the building are completely open to the exterior, with a continuous glass outside wall. This presents, however, a paused visual expression by the active presence of vertical elements in its structure: it is projected to the exterior in order to ensure its protection against the sun and improve the geometrical cleaning of the spaces. The last decision was also taken in view of an indication received in said respect from the entity, wishing to become as flexible as possible and prevent interferences in the event of possible future changes in the distribution of the floors.

© Ruben Perez Bescos

The option for the starring role of the faced concrete, which is extended to the rest of the building, is justified by obvious reasons of consistency, stability and solidity, and links with that of the neighbouring buildings. The external image of the building, based on faced concrete and glass is supplemented by the use of metal, opaque or more or less permeable cladding—depending on the case—, in whose design technical precision is sought, as well as expressive contrast and visual quality.

© Ruben Perez Bescos

The inside layout of the building is based on elementary geometry that privileges the serration and regular repetition of elements and alignments of rooms and constructive elements. It revolved around the creation of a central covered patio called to take the pulse of its distribution and spaciousness. Everything revolves around the same: activity, space and traffic.

© Jose Manuel Cutillas

The project is distributed in its largest part in the ground and first floor, which are extended in the surface occupied; these storeys spatially connect as they are perforated with the large central patio, which crosses the same until it reaches the roof in search for natural light by means of skylights. The ground floor, which is the one used for access is the highest in certain points. The main volume is crowned with a lineal development of offices for the professors on the top floor, one the roof. The volume is completed with a series of back-to-back bodies amongst which we could highlight those corresponding to the deacon, chapel and ‘tower’ of offices. The later completes the provision of offices already existing on the top floor, reaching the required number, without overloading or forcing the occupation of the building on the floor plan.

© Jose Manuel Cutillas

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Economic & Masters Building UNAV / Juan M. Otxotorena" 15 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=398780>

Share your thoughts