ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Gap House / Pitman Tozer

  • 01:00 - 10 July, 2013
Gap House / Pitman Tozer
Gap House / Pitman Tozer, © Nick Kane
© Nick Kane
  • Architects

  • Location

    Bayswater, London, England, UK
  • Area

    185.0 sqm
  • Project Year

    2007
  • Photographs

© Nick Kane © Nick Kane © Nick Kane © Nick Kane +14

  • M&E Engineer

    Arup, Richard Pearce & Associates
  • Structural Engineer

    Richard Tant Associates
  • Party Wall Surveyor

    Dunphy & Hayes
  • Energy Consultants

    Briary Energy
  • Landscape Consultant

    Nurture Nature
  • Contractor

    Brownstone Ltd
© Nick Kane
© Nick Kane

From the architect. The house, which is sited on a plot only 2.3m wide within a conservation area in West London, proves that sustainable architecture is achievable without compromise on the tightest of urban sites. The house incorporates a number of green strategies including passive solar gain, high levels of insulation, a ground coupled heat pump and rainwater harvesting to minimize its carbon footprint. It achieves all of this without compromising design.

© Nick Kane
© Nick Kane

With a street frontage of only 8 ft/2.3 m wide the house sits within a narrow slot, originally the side alley and rear garden of an adjoining property. The challenge was how to create a Low Carbon Building and make a comfortable 4-bed family home, maximising light and space within the constraints of a tight and awkward site.

© Nick Kane
© Nick Kane

The key to achieving a solution where each habitable room has good daylight and feels spacious, even within the narrowest part, was to stack the smaller bedrooms at the front of the house facing the street and to organise the rear in a cascading configuration with the wet rooms and storage occupying the parts of the plan with no natural light. A courtyard at the rear of the site brings light into the ground floor reception space. A central twisting timber stair held as a piece of sculpture off the walls brings daylight deep into the centre of the plan on each floor.

© Nick Kane
© Nick Kane

The house was designed and built for partner of the practice Luke Tozer and his family and developed by the practice as a case study project allowing the partners to put in to practice new strategies for Carbon reduction and energy generation.

© Nick Kane
© Nick Kane

The house is designed to use approximately 30% of the energy of a typical house built to current Building Regulations, with a predicted reduction in heating bills of approx. £500-£800/annum.

Cite: "Gap House / Pitman Tozer" 10 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/397465/gap-house-pitman-tozer/>