ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

"Ave Fenix" fire station / BGP Arquitectura + AT 103

  • 01:00 - 24 July, 2008
"Ave Fenix" fire station / BGP Arquitectura + AT 103
"Ave Fenix" fire station / BGP Arquitectura + AT 103
  • Architects

  • Location

    Ciudad Juárez, Chihuahua, Mexico
  • Architects

    Bernardo Gómez-Pimienta, Julio Amezcua, Francisco Pardo y Hugo Sánchez
  • Coordinator

    Hermenegildo Acoltzin
  • Collaborators

    Jessica Barba, Margarita Flores, Daniel Ramírez, Jorge Vázquez, Tiberino Wallentin
  • Services

    GLM Ingeniería S.A. de C.V.
  • Contractor

    SARE S.A.
  • Digital Model

    Axel Fridman, Tristán Dieguez
  • Model

    Miguel Ríos, Víctor Hugo Flores
  • Area

    2400.0 sqm
  • Project Year

    2005

Ave Fenix fire station / BGP Arquitectura + AT 103 Ave Fenix fire station / BGP Arquitectura + AT 103 Ave Fenix fire station / BGP Arquitectura + AT 103 Ave Fenix fire station / BGP Arquitectura + AT 103 +31

From the architect. The program includes, in addition to the Firemen station itself, a space of consultation and training center open to the public, both activities must be executed separately and never the presence of the visitor should interfere in the work of the firemen.

The design chosen for the station appears towards the outside like a simple high box that it almost disappears after a facade that plays with the context in a game of reflections, floating on the patio of maneuvers and the pump cars parking area; this space extends towards the street or, in inverse reading, incorporates the urban space.

Within the chromed box, both uses are alternated and complemented, organized by planes with holes in different sizes and shapes that allows natural lighting and communicates the different levels. In the case of the main access, the double stair proposed, separated the flow of the employers and the visitors and goes from the level of visitor access to a heliport in the roof. 

This vertical circulation was complemented by the classic tubes where the firemen descend faster. Thus, making them coexist thanks to the views crossed in the main patio, but without mixing them, the proposed solution is able to resolve both uses - the station requirements and the public areas -

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: ""Ave Fenix" fire station / BGP Arquitectura + AT 103 " 24 Jul 2008. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/3971/ave-fenix-fire-station-bgp-arquitectura/>