Update: Student Housing in Sant Cugat del Vallès / dataAE + HARQUITECTES

© Adrià Goula

A few months ago we published Student Housing in Sant Cugat del Vallès, a project by + , originally completed two years ago. The architects have kindly shared updated images of the project, which show how vegetation has become integrated into the façade of the building and in the courtyard. In addition, they sent Polaroid images—taken by the architects themselves—that demonstrate how the spaces have become appropriated and occupied by the students. For more information about the project, see the text from the architect after the break.

Architects: dataAE, HARQUITECTES
Location: Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Spain
Architect In Charge: Claudi Aguiló, Albert Domingo, David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó
Intallations: ÀBAC enginyers
Enviromental Consultant: Societat Orgànica
Structure: DSM arquitectes
Customer: UPC / UTE Compact Hàbit i Constructora d’Aro
Construction: Constructora d’Aro
Area: 2400.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Adrià Goula, Courtesy of dataAE + HARQUITECTES

© Adrià Goula

The new dwelling house for university students is located in the same block as the Vallès Architecture School. The project proposed intends to keep its balance among the existing buildings, outside areas and the new dwelling house, which is formed from two parallel to street blocks layed out over two floors and separated by a central atrium.

© Adrià Goula

Since it is a dwelling house for architecture students, we have come up with a program that permits intense connections among the users both individual and group level, owing to the interior flexibility of the apartments and the potential use of the atrium as an event space.

© Adrià Goula

The project banks on industrialized construction by using just one housing module type made of pre-formed concrete without partition walls. Each unit has just the necessary fixed elements, simplifying finishing and installations. Most of the components are installed and assembled by dry-build systems so every module and its finishing can be dismantled and reused or highly recyclable. The building is layered out over two floors in order to take advantage of the existing topography making accessible entrances without the need of using elevators and to reduce a 50 percent of square meters in corridors and stairs. The central atrium will be covered* in order to create an intermediate bioclimatic space that increases the energy efficiency of the building and, at the same time, economizes the building enclosure.

© Adrià Goula

The cycle of life analysis demonstrates that this project saves up to 50 percent the energy associated to construction materials and a 70 percent the energy demand in respect to standard buildings according to CTE regulations.

*the atrium is going to be covered with a greenhouse roof next year

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Update: Student Housing in Sant Cugat del Vallès / dataAE + HARQUITECTES" 05 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 22 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=396245>