Renovation of an old Ljubljana villa / Arhitektura d.o.o.

© Marko Zoranovič
© Marko Zoranovič

Architects: Arhitektura d.o.o.
Location: Ljubljana,
Project Team: Peter Gabrijelčič , Boštjan Gabrijelčič, Tomaž Budkovič
Investor: private
Construction year: 2008-2009
Photographer: Marko Zoranovič

© Marko Zoranovič © Marko Zoranovič © Marko Zoranovič © Marko Zoranovič

While renovating the facade, the owners of an old Ljubljana villa, built in 1913, also wanted to enlarge the ground floor space, and to connect it to the garden by constructing a new terrace. A 5x5m flexible outer room was added to the villa for this purpose, allowing for a variety of uses. It is designed as a ‘magic box’ – as a cube whose vacant space is delimited by metal edges containing movable screens and a roof plane.

ground floor plan
ground floor plan
© Marko Zoranovič
© Marko Zoranovič

By means of remote control, a great variety of spatial geometries may be created, including automatic adaptation of the space to outdoor factors. A new outer staircase with a projecting roof and a garden fence were built. All the new elements were added to the villa in a very concise way, so that there is a clear difference between the pre-existing and the added.

Cite: "Renovation of an old Ljubljana villa / Arhitektura d.o.o." 07 Nov 2009. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=39576>
  • http://www.a2haus.com ray

    Seems quite simple, but very cool Renovation. The balcony is a real highlight

  • мила миелович

    nice !

  • http://oscarfalcon.tumblr.com oscar falcón lara

    Wow , this house is nice, the finished project is fantastic.

  • bjorn

    This renovation is great. By combining the new spatial elements with the early 20th century villa, they achived much desired contextual relationship. The terrace is truly something special, while introducing new ways of understanding space.