ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. OUVI
  6. House of Aoba / SKAL + OUVI

House of Aoba / SKAL + OUVI

  • 01:00 - 2 July, 2013
House of Aoba / SKAL + OUVI
House of Aoba / SKAL + OUVI, © Hideya Amemiya
© Hideya Amemiya

© Hideya Amemiya © Hideya Amemiya © Hideya Amemiya © Hideya Amemiya +25

  • Architects

  • Location

    Tokyo, Japan
  • Planning

    Kazuya Shikinami
  • Structural engineer

    Shin Yokoo,Keita KIsami
  • Landscaping

    Fujikura landscaping design office
  • Furniture Design

    KENRIKI
  • Area

    53.2 sqm
  • Photographs

© Hideya Amemiya
© Hideya Amemiya

From the architect. Houses around this site have all of the windows and gardens facing south direction.We felt like most designers agreed upon a certain rule in design. When we first visited this site, we were surprised that it was surrounded by houses and it was a very dark. But we found the sunlight from the gaps of the houses. We thought that setting up proper distances among houses is important to get enough sunlight for this site.

Plan
Plan

At first, we made two volumes in south and north sides.We decided to rotate the center square volume to 45 degrees to make enough distance from the houses in the north side. On the other hand, south side of this house is positioned along the shape of the site. At the same time we provided a gap between two volumes. As a result, it created two triangle gardens and provided some light from the small opening in the inside.We mean that this house can get enough sunlight from the gaps of the neighboring /surrounding houses in the outside and gaps from the two volumes from the inside.

© Hideya Amemiya
© Hideya Amemiya

On the other side, there is another concept to make in planning. Each rooms are arranged in certain order putting into consideration how family/users are going to use them in daily life. There are no doors provided for each spaces. We created a common passage/hallway for the spaces. The entrance, kitchen, dinning room, living room, kids room and bedroom were placed right next to each other.The relation of two gardens and the living space is the most important. We notice that the family spends the longest time in the living space so we made the design more flexible.

© Hideya Amemiya
© Hideya Amemiya

The living space could be extended to the garden to provide a wider space.The living space in the first floor gets enough sunlight from the small opening from the inside and two gardens which have enough distance from the neighboring houses. That makes the space bright the whole time during the day.

Plan
Plan
Cite: "House of Aoba / SKAL + OUVI" 02 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/394287/house-of-aoba-skal-ouvi/>
Read comments

1 Comments

Shogo · December 21, 2014

Awesome!!

···

Comments are closed

Read comments