Refuge in the Countryside / Juan Herreros Arquitectos

Architects: Arquitectos
Location: Artá, Mallorca,
Project leader: Juan Herreros
Collaborators: Victor Garzón and Verónica Melendez
Client: Pepe Cobo
Structure: Eduardo Barrón
Contractor: Rafael Martet
Site Managment: Carlos Serra
Constructed Area: 130 sqm aprox.
Construction year: 2007
Photographs: José Hevia


The project converts an existing vernacular structure that formerly served as a refuge for shepherds into a small residence for occasional use. The approach consisted of replicating the original volume symmetrically to conserve the original conditions and technical function of an apparently innocent construction that was designed intelligently where its orientation, ventilation and water collection facilities, etc. were concerned.

A dry-constructed outer wall stimulates an open and voluntary dialogue with the different aspects of the local climate. Seeing, lighting, ventilating or heating are various operations associated with two independent systems of openings and shutters that imbue the northern and southern faces with an ambiguous and enigmatic look. The interior reproduces the original and primitive compartments (for animals, shepherds and forage) in two directions: North (kitchen, bedroom and bathroom) and South (dining room, living room and study). Each compartment contains one single major object (table, sofa, writing desk, bath, bed and cooker) which serves to define each space and its use.

Cite: "Refuge in the Countryside / Juan Herreros Arquitectos" 17 Jul 2008. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=3937>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Simple, elegant and full of rich design details, Love it! all that white interior and the Inverted Gable make for a visually striking little volume, I also like the use of the stone with the metal veneer, very powerful combination, the placement of the windows is another great visual element. I think of this project as a sort of futuristic vernacular or a timeless relaxation spot. Cool.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Beautiful project.
    I just wish the airconditioning unit on the bedroom wall was concealed or integrated into the joinery….

  3. Thumb up Thumb down 0

    Its like you learn my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the e book in it or something. I feel that you simply can do with some % to pressure the message home a little bit, but instead of that, this is magnificent blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

Share your thoughts