Promenade House / FORM/Kouichi Kimura Arcitects

  • 28 Jun 2013
  • Houses Selected Works
© Takumi Ota

Architects: FORM/Kouichi Kimura Arcitects
Location: Shiga,
Area: 124.3 sqm
Year: 2013
Photographs: Takumi Ota, Kei Nakajim

© Takumi Ota

The project is for the house owned by a young couple and is planned at the unique site 4 meters wide and 35 meters deep. The geometrical restriction of the site is reflected in the internal composition of the house.

© Takumi Ota

The building, with a width of 2.7 meters and a total length of 27 meters, is laid out in accordance with the narrow site to draw its outline. The internal space has been planned to have a long narrow hallway, with which your body senses the site geometry. As you proceed along the hallway you will see the spaces spread out one after another.

© Takumi Ota

The long hallway is extended from the entrance on the first floor, led by the footlight through the dining and living rooms, and connected to the raised study at the very end. It reaches to the idyllic view seen through the large opening of the study where the tapered line of sight from the entrance is opened up. On the second floor, two hallways are planned to be extended from the staircase that has a top light.

© Takumi Ota

One has a green wall aiming for color effect. The vivid green hallway surrounds the balcony, giving an impression of cleanliness to the adjacent bathroom and washroom. The other is connected from the kid room through the bed room to the bridge at the open-ceiling space. It is designed to control light; the light through the light transmissive curtain separating the kid room, or the sunlight from the high-side light in the open ceiling space leads you forward. The end of the hallway becomes a bridge, and the ladder installed there connects the upper and lower spaces to produce continuity.

© Takumi Ota

The green wall is used at both ends of the building, providing more impressiveness of the total length. The hallways laid out in this house are the promenades that strongly impress the site geometry.

Section
Cite: "Promenade House / FORM/Kouichi Kimura Arcitects" 28 Jun 2013. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=393051>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down +3

    It’s incredible how the japanese manage to turn an impossible piece of land into gold !

Share your thoughts