We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Collage Building / Rahola Vidal

  • Architects: Rahola Vidal
  • Location: Carrer del Comte d'Urgell, 139, 08036 Barcelona, Spain
  • Architect In Charge: Víctor Rahola Aguadé, Jorge Vidal Tomás
  • Area: 6980.0 m2
  • Year: 2011
  • Photographs: José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia

  • Collaborators: BOMAINPASA, PGI engineering, Mario Barredo, Peret, Josep Mª Tremoleda
  • Client: ProEixample
  • Budget: 8.252.000 €
  • Cost: 1182 €/m2
© José Hevia
© José Hevia

From the architect. The Collage Building is an architectural building of proximity, connected with the urban landscape and the social necessities of Barcelona.

© José Hevia
© José Hevia

The project works as a vertical city organized by horizontal layers, each one related with the others through perforations and voids. The building groups different facilities: a nursery, a young centre, a library, a community centre and an auditorium.

© José Hevia
© José Hevia

These five programs need a close relation with the outside but they have to share the same ground floor. This becomes a social place, permeable and active which connects the surrounding city with the building and the public garden in the block interior.

© José Hevia
© José Hevia

The result is a collage of different parts, a sequential promenade of urban episodes.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Collage Building / Rahola Vidal" [Edificio Collage / Rahola Vidal] 25 Jun 2013. ArchDaily. (Trans. Castro, Fernanda) Accesed . <http://www.archdaily.com/391759/collage-building-rahola-vidal/>