ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Theater
  4. Spain
  5. Matilde Peralta del Amo
  6. 2007
  7. Navalmoral de la Mata / Matilde Peralta del Amo

Navalmoral de la Mata / Matilde Peralta del Amo

  • 01:00 - 20 June, 2013
Navalmoral de la Mata / Matilde Peralta del Amo
Navalmoral de la Mata / Matilde Peralta del Amo, © Luis Asin
© Luis Asin

© Luis Asin © Luis Asin © Luis Asin © Luis Asin +9

  • Technical Architects

    José Luís Periañez
  • Promotor

    Consejería de Cultura y Turismo
  • Installations

    JG asociados
  • Engineering

    Alfonso Gómez Gaite. GOGAITE
  • Budget

    1.900.000 €
  • More SpecsLess Specs
© Luis Asin
© Luis Asin

The old Municipal Market, now the Navolmoral de la Mata Theatre, is a free standing structure located at the edge of the traditional town center and the area of twentieth century urban growth. The original “L” shaped edifice was formed by 2 sheds and an open atrium providing access to storage areas.

© Luis Asin
© Luis Asin

Surrounded by housing blocks too tall for the scale of the narrow streets, the Market, City Hall and Church seem to have escaped from a fairy tale. These newer blocks of recint vintage contrast with the dimunitive scale of the public buildings which are a patent reminder of the agricultural origins of the city.

© Luis Asin
© Luis Asin

The rehabilitation preserves the ambiance and scenic qualities of the old market, while providing Navalmoral de la Mata and the area with a new theatrical infrastucture. Visually the old market merely changes its roofs; in reality a new building is built within the old—independent in order to avoid humidity and ground water. Made entirely of poured in place concrete, the inner building allows for greater volume and longer structural spans than the old construction; facilitating its new program as a theatre. The old atrium-courtyard is replaced by an access portico, separated from the older construction. This element marks the entrance, links the old and new structures, and makes visible the new activities taking place within. The concrete walls that form the space are bare, bearing the marks of their making. Within the theatre, the walls are covered in flowers; dressed to resolve the technical requirements of the space.

Axon
Axon
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Navalmoral de la Mata / Matilde Peralta del Amo" [Navalmoral de la Mata / Matilde Peralta del Amo] 20 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/389740/navalmoral-de-la-mata-matilde-peralta-del-amo/>