We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Frederiksberg Courthouse / 3XN

  • Architects: 3XN
  • Location: Frederiksberg, Denmark
  • Architect in Charge: 3XN
  • Engineer: Lemming, Eriksson
  • Landscape : Schønherr
  • Contractor and Facade: Pihl & Son
  • Area: 5500.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Adam Mõrk

© Adam Mõrk © Adam Mõrk © Adam Mõrk © Adam Mõrk

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

From the architect. In accordance with the Danish design tradition, Frederiksberg Courthouse is the result of a rigorous and pragmatic process, where the challenges of the programme and the site were the creative point of departure. The successful result is an elegantly curved building, classical yet modern.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

The design strategy takes its signal from the neighboring neo-classical courthouse designed by Hack Kampmann. To ensure a respectful dialogue with Kampmann’s building only parts of the building plot of the 5,000 m2 site was exploited and the new courthouse is kept lower against Kampmann’s building towards east while rising against the taller buildings towards south.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

This resulted in a compact structure of 5,500 m2 designed at a respectful angle of 45 degrees to the listed courthouse and with an open corridor between the buildings, which are connected by a glass footbridge.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

A row of old trees was preserved by letting the western facade curve elegantly.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

The brick and tile facade express solidity and creates a relationship with the existing cityscape. The elevation of the facade by the main entrance combined with the light tones of the facade adds lightness and gives the courthouse identity.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

The interior is designed in coherence with the values of a modern democracy. It is a key parameter that all user groups, from staff to defendants, experience a logic and friendly environment with optimally separated flows.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

An atrium with skylight cuts through the middle of the building; drawing daylight deep into the interior and creating visual connections between decks. Shifting light art promotes a play of light and a pleasant atmosphere.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

The sustainability strategy is ambitious. The building’s compact form, the immense use of daylight together with natural ventilation and the thermo active surfaces with night cooling result in significant energy savings. Moreover, the building has a green roof.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Frederiksberg Courthouse / 3XN" 20 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/389505/frederiksberg-courthouse-3xn/>