ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Other Public Administration Buildings
  4. United Kingdom
  5. Denton Corker Marshall
  6. 2008
  7. Manchester Civil Justice Centre / Denton Corker Marshall

Manchester Civil Justice Centre / Denton Corker Marshall

  • 01:00 - 25 October, 2009
Manchester Civil Justice Centre / Denton Corker Marshall
Manchester Civil Justice Centre / Denton Corker Marshall, © Tim Griffith
© Tim Griffith

© Tim Griffith © Tim Griffith © Tim Griffith © Tim Griffith +13

  • Architects

  • Location

    Manchester, United Kingdom
  • Architect

    Denton Corker Marshall
  • Project Instigator

    Her Majesty’s Court Service
  • Engineers

    Mott MacDonald
  • Tenant

    Ministry of Justice (North West)
  • Developer

    Allied London Properties
  • Contractor

    Bovis Lend Lease
  • Area

    34000.0 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photographs

From the architect. An international competition-winning design for the headquarters of the Ministry of Justice in the North West of England, the biggest court complex to be built in the UK since the Royal Courts of Justice in the 19th century.

© Tim Griffith
© Tim Griffith

The building provides accommodation of around 34,000 sqm on 15 levels. It houses 47 courtrooms, 75 consultation rooms, in addition to office and support space.

From the exterior, it signals and literally displays the accessibility of the courts. This building is part of the city, and the city part of the building.

The working courts and offices are expressed as long rectilinear forms, articulated at each floor level, and projecting at each end of the building as a varied composition of solid and void. In side elevation, these elements collectively establish a dynamic and distinctive building profile; in end elevation, they form a powerful sculptural interplay of light and shade, depth and complexity. The architectural implication is that the courts are not forbidding or concealed, but open and accessible.

© Tim Griffith
© Tim Griffith

The judicial interface is seen as the principal city scale signal of the Civil Justice Centre. The eastern facade will become the memorable ‘sign’ that clearly establishes this as the courts building and unlike any other building in the city.

© Tim Griffith
© Tim Griffith

Manchester Civil Justice Centre employs advanced environmentally sensitive design principals, such as solar screening and natural ventilation systems, making it a beacon for sustainable design. It has achieved a BREEAM rating of excellent.

© Tim Griffith
© Tim Griffith

The project has been the subject of numerous architectural awards including the Royal Institute of British Architects National Award for Architecture and the RIBA Sustainability Award.

Axon
Axon
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Manchester Civil Justice Centre / Denton Corker Marshall" 25 Oct 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/38698/manchester-civil-justice-centre-denton-corker-marshall/>
Read comments

13 Comments

Centiel mungiel · December 04, 2014

Yeah, I think so ...

hey, visit please http://bit.ly/15Oh978

joko rakopen · November 24, 2014

wow keren

abd_lv · August 15, 2012

Very smart and sleek Manchester Civil Justice Centre
http://t.co/lidwEvYQ #architecture via @ArchDaily

Joe Gibbs · August 15, 2012

Very smart and sleek Manchester Civil Justice Centre
http://t.co/lidwEvYQ #architecture via @ArchDaily

Alexander Taber · October 12, 2011

Manchester Civil Justice Centre - http://t.co/KEAy0rT7

Julio Cesar Castro · October 05, 2011
Nick · October 26, 2009

It's pulled pack a lot than, 1 meter or so

Chas · October 26, 2009

the thin floors are an illusion. if you look at the photo's you'll see that the floors are pulled away from the glass. so the true floor thickness (including structure, mechanical, etc) is hidden within the interior geometry the glass can flow freely past giving it that thin appearance.

Felipe Goes · October 26, 2009

I like it. Very audacious.

dwi wahyono · October 26, 2009

Perfect Drawing 3D Design to Building

Nick · October 26, 2009

The floors are probably hanging on the ceiling, I guess

Nick · October 26, 2009

How do they make the floors of the glass boxes so thin???

designdummy blogger · October 26, 2009

simple but rock

···

Comments are closed

Read comments