Arc En Ciel / Agence Bernard Bühler

© Vincent Monthiers

Architects: Agence Bernard Bühler
Location: Bordeaux,
Area: 3,658 sqm
Year: 2010
Photographs: Vincent Monthiers, Courtesy of

Consulting Structural Engineers: EGIS Sud-Ouest
Mechanical Engineer: EGIS Sud-Ouest

© Vincent Monthiers

Positioned at an intersection and near a shopping center, it must manage its urban context, the flow of cars, tramway flows and thus pedestrians flows. This concentration has led to the creation of a square mineral easing movement and allowing the building to sit in the continuity of the public domain.

- The ground floor: A grid of expanded metal wraps and mask a parking on half level of around thirty parking spaces. The grid that protects the ground floor of shots and theft will be a support for climbing plants.

© Vincent Monthiers

- The R+1: This level is fully glazed office space. He comes to transition between the ground (traffic, pedestrian) and dwellings.

© Vincent Monthiers

- R+2 and R+6: 5 levels of bands of colored glass STADIP, divided by the floor, wrap the housing part of the collective. Colored boxes out of the front and just break the rhythm of stained slides. We will see later that these advances are extensions of terraces or appartments.

Floor Plan
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Arc En Ciel / Agence Bernard Bühler" 12 Jun 2013. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=385932>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    Interesting, indeed, but it really could have done without those protruding boxes. It feels like the designers didn’t feel confident enough in their design and decided to jazz it up. Pity; it would have actually made a much stronger statement otherwise.

  2. Thumb up Thumb down 0

    the agence Bernard Bülher is great office. Hope to see other projects here on archdaily

Share your thoughts