House in Wilrijk / Areal Architecten

  • 12 Jun 2013
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Areal Architecten
Location: Antwerp,
Area: 265 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of Areal Architecten

Courtesy of Areal Architecten

As a final point, the sculptural volume which overcomes the typical Flemish house was build at the end of a row of dwellings. The systematic facade behind which the neighbouring houses are hidden is in the project broken by split-level floors wrapped into a facade with random openings.

Courtesy of Areal Architecten

Thanks to a difference of ground level with the neighbour, the office is located in a semi-basement, turns into a living room that due to its “bel-étage”, releases a range of viewpoints and internal relations between the different spaces.

Courtesy of Areal Architecten

Despite its slightly inclined roof that protects the night spaces and the entrance which penetrates the main volume, the house follows the guidelines brought by the urban settlement while it pushes aside the typical flemish typology. The metal plated skin gives to the volume a certain autonomy like a block of basalt that has been created here under the influence of its qualitative environment.

Section
Cite: "House in Wilrijk / Areal Architecten" 12 Jun 2013. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=385034>

Share your thoughts