Kunstcluster / van Dongen-Koschuch

Courtesy of

Architects: van Dongen-Koschuch
Location: , The Netherlands
Architects: Frits van Dongen and Patrick Koschuch
Project Team: H. de Haas, J. Baks, J.W. Baijense, F. Jaubert, R. Versteeg, R. Bos, K.R. Sluijs, S. Lin, R. Duarte
Area: 27550.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of van Dongen-Koschuch

Courtesy of van Dongen-Koschuch

Commissioned to Frits van Dongen and Patrick Koschuch, both formerly architects of ‘de Architekten Cie’. The Kunstcluster (Art Cluster)  is a landmark of the town centre of Nieuwegein, which is to be redeveloped over the next few years. A new town hall is to be built, with shops, homes and offices above ground, and underground parking. The site of the Kunstcluster consists of two conjoined blocks: the theatre with arts centre as well as the multi-storey car park combined with retail space.

Courtesy of van Dongen-Koschuch

The new theatre comprises two auditoria: a main stage with circle, seating audiences of 650 – 700, with podium and ample stage space for all types of production; and a studio theatre seating 200, also with circle. The studio consists of flat floor and foldaway stage, and will be available for events of all kinds, including pop and other music. Completing the complex are three spectacular foyers and a theatre café looking on to the central square, the Stadsplein. Above the theatre will be an arts centre, a multifunctional venue for music, dance and acting classes.

Courtesy of van Dongen-Koschuch

The glass façade is printed, to give the illusion of (stage) curtains. This applied print also considerably reduces the percentage of light penetration via the south and east façade, preventing overheating on sunny days. The foyers, and therefore most people, are located on the Stadsplein façade to the south. Here, the pigment of the print is sufficiently transparent and translucent to make the image visible from inside to outside, and from outside looking in. A ‘shop window,’ roughly 20 metres high, enables anyone walking across the central square to get a glimpse of the audiences inside. Theatregoers, in turn, overlook the town centre from the three foyers, respectively 5, 10 and 15 metres up. The façade is floodlit after dark with energy-saving LED lighting.

Courtesy of van Dongen-Koschuch

In the redeveloped town centre nearly all cars will go underground. The multi-storey car park next to the Kunstcluster is an exception. This block is literally a green lung in the stone-built urban environment. Analysis during the design process came up with the idea of a parking structure which would be carbon-neutral both to build and, expressly also, to operate. The garage frontage on the Stadsplein side is four metres thick. Here a cascade stairway wends its way up/down through a bamboo plantation six metres high. Prints on the balustrades and other glazed surfaces graphically reflect the bamboo image. The ground floor accommodates retail, resulting in a living streetscape.

Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Kunstcluster / van Dongen-Koschuch" 10 Jun 2013. ArchDaily. Accessed 31 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=383888>

2 comments

Share your thoughts