ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. China
  5. Archea
  6. 2012
  7. Green Energy Laboratory / Archea

Green Energy Laboratory / Archea

  • 01:00 - 7 June, 2013
Green Energy Laboratory / Archea
Green Energy Laboratory / Archea, © Charlie Xia
© Charlie Xia

© Charlie Xia © Charlie Xia © Charlie Xia © Charlie Xia +33

  • Architects

  • Location

    Shanghai, China
  • Architect in Charge

    Laura Andreini, Marco Casamonti, Silvia Fabi, Giovanni Polazzi
  • Project Manager

    Enrico Ancilli
  • Building Site Assistance

    Andrea Antonucci, Wang Xinfang
  • Collaborators

    Andrea Destro, Eugenia Murialdo, Marco Zuttioni
  • Area

    4850.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Charlie Xia
© Charlie Xia

From the architect. The project, located inside the Minhang Campus of Jiao Tong University, arose from a collaboration between the university and the Italian Ministry of Environment and Protection of Land and Sea, for the realization of a center for the research and dissemination of low environmental impact building technologies. The building, named GEL (Green Energy Laboratory) is designed as a simple and compact body endowed with a central courtyard covered by an ample skylight.

© Charlie Xia
© Charlie Xia

This space, surrounded by walkway balconies, creates a gap capable of energy consumption optimization since it functions, during sunny winter days, as a heat collector, in the summmer period like a ventilation duct for the warm air that it produces internally. The first two levels of the building house laboratories, conference and control rooms, classrooms and exhibition spaces; the third and top floor includes two representative apartments enclosed in the shape of a “house” covered by a pitched roof made from photovoltaic panels. Every single environment enjoys the benefits derived from the maximization of ventilation and natural lighting through a dual-facing configuration: towards the court and towards the exterior where a double skin guarantees the control and the screening of sun rays on the glazed surfaces.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Green Energy Laboratory / Archea" 07 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/383210/green-energy-laboratory-archea/>