ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Germany
  5. Max Dudler
  6. 2009
  7. Jacob and Wilhelm Grimm Centre / Max Dudler

Jacob and Wilhelm Grimm Centre / Max Dudler

  • 01:00 - 27 May, 2013
Jacob and Wilhelm Grimm Centre / Max Dudler
 Jacob and Wilhelm Grimm Centre / Max Dudler, © Stefan Müller
© Stefan Müller

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller +17

  • Project managers

    Andreas Enge, Jochen Soydan
  • Contributors

    Andrea Deckert, Gesine Gummi
  • Structural engineers

    Leonhardt, Andrä und Partner
  • Construction management

    Ingenieurbüro Peter Widell
  • Building services

    ZWP Ingenieur-AG
  • Fire prevention

    Müller-BBM Brandschutz GmbH
  • Construction costs

    75 million euros
  • More SpecsLess Specs
© Stefan Müller
© Stefan Müller

From the architect. In terms of urban planning, we bore in mind the fact that Berlin in a very flat city, tending more toward the horizontal than vertical, whose buildings are as a rule no more than 22 meters tall – with the exception of public buildings. In order to mark the significance of the library as a public place of collected knowledge and as an urban architectural emblem of the book, one part of the building was designed to cross the lines of the upper city limits. Towering 38 meters high, this part of the building thrusts itself into the silhouette of the cultural landscape created by the nearby museum island. The concentration of a majority of the building functions in this section allows room for a nearby opening in the fabric of Berlin‘s Dorotheenstadt, creating the space for a small forecourt along the S-Bahn viaduct. This square serves as an entryway for a large numberof the library‘s daily patrons.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

From the forecourt, one arrives in the centre of the elongated, two-story foyer, whose height lines up with the S-Bahn viaduct opposite. This room, which lies to the south of the forecourt, forms a light-flooded prelude in a refined succession of rooms leading to the heart of the building, the great reading room. The great reading room (the taller section of the building protects it from direct southern light) was arranged in receding levels. Through its size and its many-tiered, almost scenic design, the space effects a sense of the outdoors, which is further emphasized by the large plates of glass used in the “sky” glazing. An unob- structed view of the clouds nearly gives one the feeling of reading under the open sky.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The debate over whether it would be better to have one central reading room or a number of smaller decentralized rooms ended with the decision to have both: all 2.5 million items in the library‘s collection are accessible from the huge, multi-leveled hall; reading areas are spread over the tiers of the great room, among them computer work areas. The reading room is therefore a central space that also makes decentralized work possible. Thus, different areas of study are brought together in the spirit of Humboldt and visitors are invited, in truest sense of the words, to cross the boundaries between them.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

Despite the great depth of the building and the density of its interior furnishings, the library possesses a surprising porousness and openness. The source of this lies in the consistency of heights and widths throughout the building, born out in both the architecture and the furnishings. From almost any point within the building, patrons can see out of, or rather through, the building. To accommodate the desire for simple orientation, the interior of the building was organized symmetrically arounda central axis.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

In order to make full use of the thermal mass of the ceilings and to make the climate of the rooms as pleasant as possible, suspended ceilings were avoided. All building automation fixtures have been placed in the floor or in the concrete ceilings. The air circulation vents in the ceiling activate the thermal mass of the concrete. The bare ceilings are thereby cooled and, in turn, absorb the warmth of the rooms.

© Stefan Müller
© Stefan Müller
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: " Jacob and Wilhelm Grimm Centre / Max Dudler" 27 May 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/376900/jacob-and-wilhelm-grimm-centre-max-dudler/>
Read comments

5 Comments

critarch · May 30, 2013

Looks like half the buildings in downtown Washington DC - it doesn't address the pedestrian very well, has a flat boring facade, and slams into the ground without considering how people feel when walking alongside it.

nic · May 30, 2013

cleanliness is next to godliness

Croco Dile · May 30, 2013

This is perfect design for a high security PRISON !

shift A · May 29, 2013

Yep... quite hard! But the interior is more friendly.

Jun · May 29, 2013

This looks like jail to me, in a poetic way.

···

Comments are closed

Read comments