Fishermen warehouses in the port of Cangas / Irisarri + Piñera

transversal6

Architects: Irisarri + Piñera / Jesús Irisarri Castro & Guadalupe Piñera
Location: Cangas, Pontevedra,
Client: Portos de Galicia
Engineer: Juan Antonio Rodríguez Pardo
Builder: C&C
Master Builder: Eva Fernández
Project area: 897 sqm
Urbanization area: 3,920 sqm
Design year: 2003
Construction year: 2005-2007
Photographs: Manuel Gonzalez Vicente

070806056 070807063 070826069 IMG_9329

On one hand a dock with numerous activities, where different equipments are already located, and where the fishermen departments to be added, can be one more scattered piece.

On the other hand, an urban scene where the edge of the dock is already a public space, of great use in nautical events, a nautical club isolated from the ramp and the dock by an urban road, pedestrian street towards the beach in summer, an important parking area, way to industrial units, definitely a rich place but with functional conflicts.

general plan
general plan

Finally, and very important the landscape impact that can have what has already been built, the problem of creating a screen towards the bay that shuts the town centre of Cangas.

The project emerges in a place where nature and buildings meet, the city as a vital space with the port as infrastructure, city architecture and engineering as a strange look, contemporary evolution to a beginning where human settlements, so as to obtain their resources, reflected the specific conditions of each place and time.

We pretend a building capable of answering and solving all this, in one way.

A building which goes beyond a set programme. With an adequate scale, capable of having and imposing its presence, but being sensitive to landscape and to the different environmental conditions. A building that answering to its functional demands, is able to accept them in an optimum way, and at the same time it answers to urban functions and citizens demands in public areas, which appear at the dock as a vantage point to the bay.

1-dia

2-TARDIÑA

4-NOITIÑA

5-NOITE PECHADA

The building wants to combine its own presence as public allocation without canceling permeability towards landscape, and ties the professional fishermen world at the docks level, with leisure and going for a walk on the dock.

Linking city and landscape,citizenship and culture,leisure and work… Therefore, the project breaks the isolation city-port stretching its base as a ramp square, to give a new urban space for walks and sports.

Departments are gathered in series of three or four, generating also an adjacent place for services and outdoors work, so that it doesn´t generate conflicts with the typical dock flows, and promotes the idea of public collective building that already has.

Between them there are transverse steps which get to the edge of the dock where citizens activities go on in a city linked to the port, fishing afternoons, a walk, a yacht race departure…in a place that orders and fits out the building itself.

070807022

A building made of galvanized , evoking shipbuildings, providing the necessary flexibility during its construction and maximum reuse of the material its build of.

Tube structure which defines the volumes and modulates closing sheet metal to support them. Lattice in different degrees of density to achieve the building as a unit.

The sheets of front (2000x1000x10) are prepared by L profiles welded, so that they could be hung on the omegas fixed to the structure and in addition they avoid possible deformations in the process of galvanization.

The cover formed also by sheets on U profiles that allow the water evacuation by means of small gargoyles.

different modules
different modules

To form the lattice panels have been used electro-weld grid formed by platens of 30×10 have and 40×10, depending on the saved light, with changeable of 60 and 102 (measures of standard manufacture) in order to obtain diverse graduations of transparency to the set.

The thought about how to achieve this walking area on the dock, made us build a concrete whose dry were mainly sea shells from the canning industries,as the surrounding docks bed.In a way,give shape and consolidate beach sediments.

Cite: "Fishermen warehouses in the port of Cangas / Irisarri + Piñera" 12 Oct 2009. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=37513>
  • Tuf-Pak

    Boy I really love this.

    That artificial horizon they’re presenting in the panoramic photographs is phenomenal.

  • sharwe

    欢迎中国搞设计喜欢分享、交流、互助的朋友加入 ASKETCH qq讨论群92452790

  • james

    loving the heavy and light materials used in combination, dynamic light effects, would love moving through it

  • http://www.stepienybarno.es/blog/ stepienybarno

    amazing project!

  • http://www.vitsee.wordpress.com Vitsee

    fantastic.

  • Goldschmidt R

    And the simple line, lights and material win againe the competition. It is an fantastic project good work Irisarri + Piñera!

  • Pingback: | lab 165

  • peppy

    the presence of the warehouse change the landscape for the better. it’s a lesson when simplicity and economy of materials means so much…

  • ramiro

    One great video-interview about this the architects and the building for Studio Banana TV here:

    http://studiobananatv.gclientes.com/?p=2113

  • Adrian

    Nice. Great Job. Need more of this!

  • Pingback: Cangas Fishermen Departments, Studio Banana TV | Studio Banana TV

  • R. Girardin

    Great job, really gives structure to the landscape.

    That’s amaising for me to see that at least half of my favorite projects are spanish or portugese… I guess i just need to work there