Technical Construction Pavilion of the Universitario de Toledo General Hospital / TASH

  • 18 May 2013
  • Healthcare Architecture Selected Works
© Miguel de Guzmán

Architects: TASH – Taller de Arquitectura Sánchez-Horneros
Location: ,
Design Team: Emilio Sánchez-Horneros, Antonio Sánchez-Horneros, Álvaro Cabrera
Area: 680 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Miguel de Guzmán

Structural Engineer: Carlos Asensi, Antonio de Blas
Technical Engineer: Francisco Guadamillas, Ignacio de La Cal
Client: SHG society
Construction: Hospital General de Toledo UTE

© Miguel de Guzmán

Throughout history, large scale projects had auxiliary constructions to host the technical teams and in some cases, their families when they were remote places. Associates to dams, new cities, bridges or airports, architecture of great value emerged. Modern day society allows architecture and engineering to happen without the physical presence of those times. That’s why this Technical Construction Pavilion shows the vocation of making a slow and precise architecture. More than an architecture project, it’s a way of doing architecture.

© Miguel de Guzmán

The expiration of use in a building is normal and common but this must not confuse, nor lead us to design temporal buildings. Designing a building means an economic and environmental wear that shouldn’t be dissipated. Under a strict point of view, temporal architecture should only be associated with theatrical shows, so the wear is seen to achieve higher actions. With this building, we propose to state the temporality in relationship to its use, so it petrifies its character.

© Miguel de Guzmán

Since the Pavilion is the first finished element in the building, the first reference to a hostile environment, of great mountains of land excavation, material stockpiles, dust and noise, the implantation is made so it protects through a cloister structure fully closed in the exterior perimeter and open to the garden defined by the own building. The orthogonality of the building allows to control the space and define a reference for the rest of the project, so extensions can be incorporated for future uses.

© Miguel de Guzmán

The C-form open to the north and closed to the rest orientations benefits a low-rise office building and generates a microclimate in the inner patio that benefits the summer conditions.

The use of a self-ventilated clear brick allows a favorable behavior of the whole set with a well proportioned disbursement. This brick is a key element in the buildings’ expression, seeking an image that constitutes a novelty for this material.

Plan
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Technical Construction Pavilion of the Universitario de Toledo General Hospital / TASH" 18 May 2013. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=373635>