Casa del Viento / A-001 Taller de Arquitectura

  • 18 May 2013
  • Houses Selected Works
© Jaime Navarro

Architects: A-001 Taller de Arquitectura
Location: , Morelos, Mexico
Architect In Charge: Eduardo Gorozpe Fernández
Project Year: 2013 
Area: 650 sqm
Photographs: Jaime Navarro

 “Casa del Viento” extends the realm of fiction and turns it into a resting and contemplation space. Inspired in the legend of the Tepozteco (A huge volcanic formation in the site), it opens the possibility that the rows of wind and water erosion, indeed where actually made by the people of the town trying to bring down the god of the winds (Ehécatl).

© Jaime Navarro

Three imaginary pieces of rock fallen from the volcanic formation and turned into walls; three lines that give place to a house opened to the winds, in a constant exchange with the environment for which it was conceived. Cantilevered structures create transitional spaces between the exterior and interior.

© Jaime Navarro

As a form of tribute, “Casa del Viento” faces north to the Tepozteco to fill every interior space with a 180 degrees view of a rock formation that changes personality as the sun journeys the sky. It´s slender form allow harnessing the natural lighting from the south and the view from the north, as well as creating cross ventilation in all the rooms.

© Jaime Navarro

A continuous contrast in the use of contemporary vs. regional materials, constructs a reflection of the cultural mix that characterizes Tepoztlan. Cast concrete used in the floors and limestone in the exterior and interior walls gives the house performance a thermal insulation and a low maintenance. The application of sustainability techniques as rainwater capture and use of solar heaters, support maximum energy and natural resources.

North Facade

It´s architectural layout creates inhabitable spaces in welcoming environments opened to the experience of the country site. “Casa del Viento” hides intimacy corners through sustainable details: a meditation terrace, small balconies that protects the rooms from solar insulation and a pool that _____ day talk with a reflection of the Tepozteco.

© Jaime Navarro

Each room wraps the inhabitant in the landscape itself, from which, with his own presence becomes the new sculptor.

Cite: "Casa del Viento / A-001 Taller de Arquitectura" 18 May 2013. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=373529>

1 comment

Share your thoughts