Q House / asensio_mah + J.M.Aguirre Aldaz

qhouse_exterior_04

Architects: asensio_mah &
Location: North of
Project team: Diego Repiso, Jennifer Chuong, Kaizen Chen, Jon Aguirre
Construction managment: In collaboration with Satie Arquitectos S.L.
Structure: Egitur S.L
Project year: 2009
Photographs: Ricardo Loureiro

qhouse_exterior_01 qhouse_interior_05 qhouse_exterior_09 qhouse_interior_01

The house is a conscious exercise in developing an alternative domestic environment to the surrounding villas of the new suburban neighborhood. The solutions for the development so far have typically been compact villas located on abruptly leveled gardens, irrespective of the complex topographical condition of their sites. Our ambition for producing an alternative domestic atmosphere is developed by constructing a more explicit relationship between the house and garden with the existing conditions of the steep site. This organizational strategy for the house sought to register the difference in topography within the parcel by organizing a series of terraces that configure the framework for a landscape with differentiated characters. This deliberate geometric configuration affords multiple readings of the outline of the house while facilitating a rich experiential lifestyle within its volume and landscape. Specific organizational and material strategies were developed to produce different volumetric and perceptual readings that change with the different vantage points towards and within the house.

floor plans
floor plans

qhouse_exterior_15

The building is organized in three bands that are arranged around a central circulation core. These three bands maintain a prevailing orientation in the northeast-southwest direction to secure maximum daylight in every room. While the bands configure and organize the different rooms, the circulation core underpins a switchback pattern of shifting orientations with the gradual vertical movement through the house.

qhouse_exterior_18

The house is clad in dark “composite” panels that have been customized with digital fabrication techniques. These customized panels are used to articulate sections of the house volume in order to introduce legibility to the overall form. These panels offer a range of different surface consistencies and patterns to the house that reflect the sites changing light conditions in multiple ways, producing an ever changing range of texture and tones.

Cite: "Q House / asensio_mah + J.M.Aguirre Aldaz" 09 Oct 2009. ArchDaily. Accessed 22 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=37283>

11 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I think it is quite creative, if not, it still seems a rather nice house! I loved it, original or not, i have enjoyed this! be it the form or the project itself :)

  2. Thumb up Thumb down 0

    This seems a completely contrived assemblage of volumes thrown together in an illegible and badly detailed fashion; and i believe “fashion” is the operable word here.

  3. Thumb up Thumb down 0

    I apreciate the complexity of the project, and I mainly like it. I’m not sure about the black colour every facade has though.

    Great job by twisting blocks and levels.

Share your thoughts