One One Eagle Street / Cox Rayner Architects

  • 15 May 2013
  • Office Buildings Selected Works
© Christopher Frederick Jones

Architects: Cox Rayner Architects
Location: 111 Eagle Street, Brisbane,
Area: 64,000 sqm
Year: 2012
Photographs: Christopher Frederick Jones, Florian Groehn, Stefan Jannides, Leon McBride, Scott Needham

Project Director: Jayson Blight
Design Director: Michael Rayner
Concept Designer: Philip Cox
Senior Designer: Michelle Fitzgerald, Spyros Barberis, Kim Huat Tan
Senior Architect: Shane Horswill
Project Team: Steve Hunter, Vesna Lazarevic, Jee Heng, Samantha Ritch, Sophie Benn, Tara Ram, Zile Zolte
Project Managers: Burns Bridge Sweett
Managing Contractor: Leighton Contractors
Structural And Civil Engineers: Arup
Town Planner: Urbis
Services Engineers And Esd Consultant: WSP Lincolne Scott
Traffic Consultants: TTM Consulting (Qld) Pty Ltd
Landscape Consultants: Gamble McKinnon Green
Cost: $320M
Client: The GPT Group

© Christopher Frederick Jones

111 Eagle Street forms the centrepiece of a trio of towers that mark Brisbane’s renowned Riverside Precinct. It occupies a site that comprises the loading docks and basement carpark access to the existing neighbouring towers either side. The site’s sever constraint was the lack of bearing points due to those existing encumbrances.

Ground Level Plan

From this constraint evolved a structural solution which defines the tower, a web of trunks and branches developed from an algorithm called ‘growing towards the light’. This algorithm was chosen as it was not only significantly more efficient than other solutions, but enabled a site specific architecture – rare in commercial tower design – to evolve, related to Brisbane’s most iconic Fig trees which foreground the site.

© Stefan Jannides

The tower comprises 54 levels, 42 of which are for offices, with the base over two levels, the upper for corporate access enabling the ground to act as internal public plaza and dining space.

© Scott Needham

The structure is designed to be read distinctively by oscillating illumination at night, and subtly by day respecting Harry Seidler’s adjoining towers. A further aim was to create a new tower architectural typology which embodies the ‘subtropical river city’ and it has been universally recognised for this accomplishment.

© Scott Needham

Conceptual Framework
The client’s key demands were for a commercial tower which engaged the public and befitted the city’s ‘Riverside’ precinct of exceptional architecture and space. It was through unexpected constraint – that of little bearing capacity on the site – that architecture and engineering united to create such an outcome.

© Florian Groehn

Our philosophy was to create a tower that would be both publicly recognised as belonging to the subtropics and recognised as site-specific, this aspect rarely if ever associated with the commercial office tower. That philosophy was achieved by utilising the structural solution of the constraint to create an architecture that is responsive to the one significant natural landscape element remaining in the precinct from history – Brisbane’s cluster of iconic CBD fig trees.

Our mutual aim was to push the boundaries of environmental performance for the office towers, catalysed by the structural geometry which produced a minimum of material requirement.

© Florian Groehn

Public and Cultural Benefits
The primary public/cultural benefit has been the universal public and media appraisal of an office tower contributing dramatically to the cultural identity of Brisbane as a city. It has been recognised by day and night as enriching and enlivening the urban fabric from its ‘public’ base to its distinctive skyline. A direct physical public benefit is the tower base, which ‘folds up’ from the Riverside and Riparian plazas to form its own internal public plaza and restaurant as a retreat in the city and much-used thoroughfare from ferry terminal to CBD.

© Florian Groehn

Relationship of Built Form to Context
The tower forms a distinctive yet complimentary central element with its iconic Seidler-designed neighbours, the three towers stepping down in sequence. Its plan is shaped to accentuate the geometries of the three towers working together. The structure is designed to one of several thousand algorithms explored for efficiency, it being called ‘growing toward the light’, chosen because it also created a synergy with the structure and ascending narrowness of the branches of the fig trees that dominate the Riverside precinct’s foreground.

Skyrise Floor Plan

Program Resolution
The design meets the client’s desire for as large a floorplate as possible within the covenant constraints of the original Seidler-led precinct master plan with optimised floorplate efficiencies. These range from 81% to 86%, more than fulfilling the client’s targets. The client’s other major aspiration – for a tower that surpassed the service, movement and office space experience of all existing office towers in the CBD was achieved both by commitment to design refinement and by an unusual level of client collaboration.

© Christopher Frederick Jones

Allied Disciplines
The obvious is the collaboration between architect and key structural engineer Tristram Carfrae. The design is the outcome of over twenty years of maturing this relationship over several structures with him, most notably the Kurilpa Bridge and Helix Bridge Singapore.

The artist/designer Alexander Loterzstain was engaged in the lighting program of the structure, entitled ‘Breathe’, and Sandra Selig created the backdrop to the ground floor Philip Johnson restaurant.

© Christopher Frederick Jones

Cost/Value Outcome
The 54 level tower, providing 62,000m2 of office space over 44 levels, was constructed for $341 million, at a very efficient value of $5,500/m2 for a Premium Grade, 6 Star Green Star office tower. This efficiency is primarily due to combined structural and office floorspace efficiency.

© Florian Groehn

Sustainability
111 Eagle Street is accredited to 6 Star Green Star (v2 Office) Design rating and 5 star NABERS Energy rating. Notwithstanding these achievements, it is recognised that the highest rating levels alone do not substantiate awardable sustainable architecture.

© Stefan Jannides

The fundamental differentiation in this tower is that it has radically re-invented high rise tower structure in a way that utilises 20% less material than a conventional tower, and that embodies nature in its evolution and its expression. The structure is exacted to an algorithm called ‘growing towards the light’ – the first use of such an algorithm in tower design – enabling it to diminish in size as it rises, to columns of 300mm square at the top. The result is a site-specific reciprocation with the two historic Fig trees in the tower’s foreground for all to experience.

© Christopher Frederick Jones

The building and its public spaces have gained an immediate public embrace, both for its expression, and for its role in enriching the social realm of the city due in particular to the ground plane acting as public plaza. This is achieved by elevating the corporate level to a mezzanine, enabling the ground level to be an extension of the Seidler-initiated Riverside Plaza spaces, accessible to all.

Site Plan

The detail resolution of the tower’s façade completes a holistic sustainability solution, integrating structure, solar-responsive sunscreens, optimised daylight penetration and perimeter fresh air intake in the one system. This system couples with gas-fired Trigeneration enabling the waste heat to produce the building’s chilled water, the great water component being also treated and distributed throughout the tower. In summary, 111 Eagle Street is a physical, visual and social embodiment of sustainable commercial tower architecture.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "One One Eagle Street / Cox Rayner Architects" 15 May 2013. ArchDaily. Accessed 02 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=372586>