Hämeenkyrö Environmental School Competition Entry / Hyperbuildings

  • 14 May 2013
  • by
  • Educational mini
Courtesy of

Located in a rural setting in central , a few kilometers north of the city of Tampere, the proposal for the Hämeenkyrö Environmental School by Hyperbuildings aims to be a reflection of the school’s nationally acclaimed environmental curriculum. The addition is an L-shaped volume that forms a new central courtyard with the existing 1903  building where the school is currently housed. This approach seeks to maximize opportunities for having natural and agricultural landscapes on the site. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Hyperbuildings

The current 1903 building is highly representative of the Finnish vernacular school- house of the time. As such it is an iconic symbol of the long-standing tradition of educational facilities on the site. The old building, however, has been undersized to house the activities of the growing municipality for years already. The lack of space has been alleviated by temporary classroom buildings on the site; a functional, but hardly inspirational solution.

site plan

Hyperbuildings entry for the competition is located directly adjacent to the 1903 school building forming and natural extension for it while retaining the existing building as the main attractor of the site. The challenge in their L-shaped approach is avoiding a building volume that overpowers the dimensions of the historic school building and the nearby houses as the program for the new building is significantly larger than anything on the site previously. Sloping landscape of the site allows the functions of the new school building to be located on the against the hill simultaneously allowing a multistory solution with direct access outdoors from each floor and a low roofline following the contours of the site which does not overshadow the scale of existing architecture. 

ground and1st floor plans

The hill also provides a metaphor for the learning experience as a student progresses from earlier grades, located on the lower floors to the upper classrooms in the attic. Colors and materials of the addition are a modern interpretation of the local wooden vernacular further tying the new addition to the historic layers of the site, creating a friendly familiar feel for a large new building.

Architects: Hyperbuildings
Location: Mahnala, Hämeenkyrö, Finland
Collaborators: Tuomas Järvinen, Eric Pigat, Monika Sriubaite
Program: Kindergarten and school including facilities (sport, culture, restaurant, administration, gardening and farming)
Area: 6000m2
Year: 2012-2013

Cite: Furuto, Alison. "Hämeenkyrö Environmental School Competition Entry / Hyperbuildings" 14 May 2013. ArchDaily. Accessed 22 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=371767>