House in La Moraleja / Dahl Architects + GHG Architecs

  • 02 May 2013
  • Featured Houses Selected Works
© Alfonso Quiroga

Architects:
Location: , Madrid
Architect In Charge: DAHL-GHG Architects
Area: 173,298 sqm
Year: 2010
Photographs: Alfonso Quiroga

© Alfonso Quiroga

The task is the construction of a permanent residence for a family of five members, the plot is located in a consolidate urbanization in the north area of Madrid.

© Alfonso Quiroga

On the ground floor there are the most public areas: 1 guest bedroom, library, games room, dining room and service area. On the first floor, there are 4 bedrooms with patios gym and study.

One of the requested requirements was that every rooms and social areas should have views into the plot, open to the garden area, the view should never be to the street, despite the reduced front and the need for functional independence of program areas, parents, children, guests, social and service areas.

© Alfonso Quiroga

In a generic world, increasingly away from the nature, this house was projected combining the uniqueness of the place with the express wishs of  the client who wants to protect his privacy  but remain in permanent conctact with the outside world as a private space . Wishes that  in time and space are hardly compatible

© Alfonso Quiroga

To achieve the desired privacy a circular wall that  surrounds the rear of the house has been designed , it creates a series of private patios protected from the public outdoor space, blurring and expanding the actual limits of the plot.

© Alfonso Quiroga

The access is hidden away between the paralel walls, it generate an intricate walk leads you to the entrance courtyard where the house shows its true magnitude

© Alfonso Quiroga

Every elements is ordered around a set of intersecting axes in plant on the circular wall, it articulating public and private areas around outdoor space, this is appear as an extension of their own construction.

© Alfonso Quiroga

In the opposite side, the house is open like a Light explosion and visual connections to the private garden areas,it plays with the reflect of water sheet.

First Floor Plan
Cite: "House in La Moraleja / Dahl Architects + GHG Architecs" 02 May 2013. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=367145>

0 comments

Share your thoughts