ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Hidalgo Hartmann
  6. 2010
  7. Montfullà House / Hidalgo Hartmann

Montfullà House / Hidalgo Hartmann

  • 01:00 - 1 May, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Montfullà House / Hidalgo Hartmann
Montfullà House / Hidalgo Hartmann, © Jordi Hidalgo Tané
© Jordi Hidalgo Tané

© Jordi Hidalgo Tané © Jordi Hidalgo Tané © Jordi Hidalgo Tané © Jordi Hidalgo Tané +20

  • Architects

    Jordi Hidalgo Tané, arquitecto, Daniela Hartmann, interiorista
  • Location

    Montfullà, Girona
  • Technical Architect

    Rafel Serra Torrent
  • Collaborators

    Ana Roque, arquitecto, Rafel Serra Torrent, arquitecto técnico, Julia Fernandez Roldán
  • Area

    340.0 m2
  • Year

    2010
  • Photography

© Jordi Hidalgo Tané
© Jordi Hidalgo Tané

From the architect. A horizontal plot is raised on two large banks, as a vantage point from which to enjoy superb views towards the agricultural plain that extends until it reaches Salt and the city of Girona.

Montfullà House / Hidalgo Hartmann, © Jordi Hidalgo Tané
© Jordi Hidalgo Tané

It was thus an exceptional setting claiming for an intervention that would recognize the attributes of the site. We place a silent and hermetic volume that emerges from the site and adopts the original profile of the hill, like a fortress that visually dominates the landscape. It is an enclosed volume that is protected from the mediocre constructions of its surroundings through the split geometry of its thick walls. The walls embrace the indoor-outdoor continuous space, which, as a courtyard, lets us create a world of its own focusing our gaze to the far.

© Jordi Hidalgo Tané
© Jordi Hidalgo Tané

The section shows the continuity of its spaces from the outdoor courtyard to the studio on the top floor, across the living room and the interior courtyard that separates and unites them at the same time. The concrete which materializes the house gives the object the weight, mass, and texture needed to provide coherence to the idea.

Elevation
Elevation
Cite: "Montfullà House / Hidalgo Hartmann" [Casa Montfullà / Hidalgo Hartmann] 01 May 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <http://www.archdaily.com/366941/montfulla-house-hidalgo-hartmann/>