‘The Great Sky’: Great Fen Visitor Center Competition Entry / Nicholas Hare Architects

  • 03 May 2013
  • by
  • Cultural mini
Courtesy of

The ‘Great Sky Visitor Center’ is a shimmering mirrored disc floating above the flat horizon of the Great Fen atop a shallow cone of fenland planting – a dramatic profile and marker in the landscape, but also one camouflaged when seen from the air. Designed by Nicholas Hare Architects, the silvered surface, that seen from within, dematerializes its edge against a reflected sky, intends to patinate and change over time in sympathy with the landscape it reflects. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Nicholas Hare Architects

Their design is a spherical surface reflecting 360 degree views of the continually evolving Fen landscape. In place of selective framed views, all views would be accepted into the heart of the Center from this ever changing landscape.

plan 01

A shallow landscaped cone provides added drama on approach to the upper viewing level: a device that allows the circular structure to act as a compass, allowing orientation and a literal and metaphorical sinking into the landscape from any chosen point of departure.

Cite: Furuto, Alison. "‘The Great Sky’: Great Fen Visitor Center Competition Entry / Nicholas Hare Architects" 03 May 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=365873>