Estação Antártica Comandante Ferraz International Competition 2nd Place / Triptyque

Rendering by rsi-studio.com

Architects: Triptyque
Location:
Year: 2013
Photographs: Courtesy of Triptyque

Facing a scientific, technical, environmental, human, symbolic and geo-political challenge, a simple and efficient strategy that could respond to all needs and goals should be developed. It needed a principle that integrates security, flexibility and modularity and that could provide comfort, thermal or acoustic, but, above all, quality of life for users.

More information after the break.

Courtesy of Triptyque Arquitetura

The plan of the bases is based on the displacement of dangerous units away from the heart. This radiant core implies a central point of life surrounded by units heterogeneous, a complicated logistics with strong environmental impact, due to the use of motorized transport, cables, pathways and sheds.

Therefore, the new EACF is projected onto a line of distribution, a backbone that allows the sectorization of uses, the hierarchy of needs and compression of spaces, creating its own logistics that, from a technical and human viewpoint, solves its disposal. This branch, grouping all programs in a way only, increases the visual impact of the base and reduces environmental impact.

Courtesy of Triptyque Arquitetura

At ground level, seeking minimal impact to let the water from defrost pass and let the wind flow to prevent the accumulation of snow, is proposed to support the station on stilts. Its elevation allows the use of a logistic system of lifting and displacement, simple and efficient, composed by a crane. The structure of the base, used in this way, free the land from any mechanical interference, and determines ways to protect pedestrians or machines.

The boat’s material may land directly from the beach, once stabilized. The crane uses this line distributor depending on the destination of the material that may serve to the construction of the base and then be integrated to it.

Courtesy of Triptyque Arquitetura
Courtesy of Triptyque Arquitetura

The structuring axis of the base is divided at its tip to accommodate the Y living units, minimal three points image of distribution, characterizing the station, allowing quick and simple connection between the modules. In addition to fit the terrain, it develops forming a sunny square in front of the social center, meeting place, once used in a logistic invasive way by the machines.

Cite: Jordana, Sebastian. "Estação Antártica Comandante Ferraz International Competition 2nd Place / Triptyque" 23 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=363071>

0 comments

Share your thoughts