We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Tower Restoration in Huercal-Overa / Castillo Miras Arquitectos

  • Architects: Castillo Miras Arquitectos
  • Location: Huércal-Overa, Almería, Spain
  • Architect In Charge: Mercedes Miras Varela, Luis Castillo Villegas
  • Design Team: Daniel Lopez Martinez, Luis Hervas Lopez
  • Area: 3483.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Fernando Alda 

© Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda 

  • Structural Engineer: Satec Ingenieros
  • Quantity Surveyor: Luis Hervas Lopez
  • Lightning Consultant: Lledo S.L.
  • Archaeologist: Entorno y Vegetacion S.A.
  • Contractor: Costrucciones J.Lorenzo S.L.
© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

From the architect. The “Torre de Huercal Overa” dates back to the 13th century: it was built by the Arabs when the Nazari kingdom reigned in the south of the Iberian Peninsula.

Its location was the border between Christians and Nazaris at a time when the Reconquest had progressed and the Arab kingdom was reduced to the small bastion of Andalusia

Situated on the edge of a cliff, the existing remains were part of a bigger fortress now disappeared. This raised enclave was part of a defensive belt since ancient times: in the surroundings there are archeological remains dating back to the bronze age.

Site Plan
Site Plan

After the fall of the Nazari kingdom the fortress lost its main function and slowly deteriorated, subsequently falling in a state of dilapidation. During the Spanish civil war it was used as a bunker and several openings were made to fire machine guns. The tower was privately owned during the last fifty years and the proprietor carried out a number of significant alterations to suit his needs. In recent years the municipality gained the rights of property and commissioned the project for the restoration.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The main aim of the project was to make the tower accessible, and encompassed the repair and restoration of the original building. The criteria followed were to preserve as much as possible of the original materials, removing modern elements and resurfacing the original mud wall and brick fabric. Give the archeological importance of the site, new additions are made as removable objects, placed directly onto the ground without foundations and made with contrasting materials with the ones the original structure was built. Instead of reconstructing, the project emphasizes the new additions and states the lost pieces.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The project tries to reuse the existing topography to minimize ground alteration, so the parking area is set at an existing plateau at the end of the access road. A monolithic cor-ten steel box is placed to house the information office. Like a shipping container, it is intended to show its removable, traveling nature.

From that point, a pedestrian path was traced with the help of the archaeologists. Together with the guidelines they provided, the topography of the site traced itself the path to follow. The chosen layout looks for a gentle slope and creating flat spaces to rest and look. The trail is paved with pre-casted concrete tiles. Stone like benches are set along the way, emerging like part of the mountain.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The original entry to the tower was four meters above ground level. To restore this access, a new weathering steel staircase is built. It is conceived as a light, removable object with a contrasting nature with the existing building. In opposition to the solid, quadrangular materiality of the tower, the staircase is a rounded, rusty, temporary structure. Like a foreign object, its materiality reinforces its provisional nature.   

This steel cylinder is punctured in order to create controlled views into the landscape. In a sort of “promenade architectural” through the structure, visitors are invited to enjoy the beauty of this barren landscape lashed by the wind.

Plan + Section
Plan + Section

The main aim for the restoration of the existing structure was to preserve and repair the original materials, removing the additions and surfacing the original materials where possible. The mud walls were cleaned and consolidated. In those places where the original surface was too damaged, a new limestone mortar cover was applied following a geometrical pattern framing the original wall finish.

The interior of the tower was significantly altered in recent years. The projects objective was   to remove all the additions, close newly made openings and remove the plaster coating that hid the original fabric. The original interior staircase, which was partially demolished, is rebuilt based on the typology found in similar towers.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The floor was covered with late twenty century tiles that were taken out: a new floating wood floor is placed instead, detached from the original walls.

After removing the plaster coating on the walls, the original brick fabric emerged.

Section
Section

The use of colour and materials in the interior intend to create a warm, welcoming feeling in contrast with the hash, introverted nature of the building’s exterior.

This simple yet emphatic intervention is intended to show the strength of an ageless construction, made by anonymous builders with simple materials, as well as to emphasize the provisional, light, degradable nature of the contemporary.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Tower Restoration in Huercal-Overa / Castillo Miras Arquitectos" 18 Apr 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/361885/tower-restoration-in-huercal-overa-castillo-miras-arquitectos/>